14 aug -17

Antalet medlemmar som ägnar måndagskvällarna åt radioaktiviteter på Hougen skiftar verkligen. Förra måndagen var det fullt i stugan, idag var vi bara 5 här: AXR PVU XTV WZR och Tommy. Det hindrade dock inte att det blev en del gjort, t o m så mycket att kaffet blev stående odrucket.

Tommy / PVU tråcklade med APRS så mycket att han till slut lyckades få systemet att acceptera honom. Viss hjälp fick han förstås av Henrik och Johan. En dag skall jag försöka förstå varför någon ständigt vill kunna bli spårad.

”Weak Signals” var ett ämne som jag skrev om för några veckor sedan på detta forum, klicka här. Ämnet verkade intressant då och har sedan dess blivit ännu mer så.   Under de senaste veckorna har jag kört ett 50-tal JT9- och JT65-QSOn med nästan lika många olika DXCC-länder. Det är livlig aktivitet på många band, t ex 17-20-30-40 och 80M.  Just 80 meter har speciellt imponerat på mig. Med 6-7 watt har jag från mitt hem-QTH kört Brasilien, USA, Canada, Island plus en radda europeiska länder.

Det som gör det ännu intressantare är att utvecklarna av WSJT-x-programsviten, dvs Joseph H Taylor,K1JT och Steven J Franke, K9AN är själva ständigt igång att vidareutveckla programmet. Det görs hela tiden förbättringar.

Att köra JT-moderna är speciellt på så sätt att allt sköts av datorn. Sändningarna börjar en sekund efter varje minut och pågår i cirka 47 sekunder. Efter de 47 sekunderna har man 12 sekunder på sig att bestämma vad man vill köra påföljande minut. Det gäller alltså att vara snabb med musen. Det finns f ö redan en ny mode som ersätter JT65, nämligen FT8. Den är fyra gånger så snabb som föregångarna och har redan blivit något av en inne-grej bland svagsignalfolket.

Det finns väldigt mycket mer att säga när det gäller svaga radiosignaler. En sak t ex är att hela ”Joe Taylor-konceptet” har tillkommit på 2000-talet och bygger egentligen helt på program i dagens snabba datorer. Radion krävs givetvis, men bortsett ifrån att den måste vara frekvensstabil spelar den en något underordnad roll.

Jag kan verkligen rekommendera en titt på WSJT-X.

73
Bruno/AXR

Kommentarer inaktiverade.