25 sept -17

9 klubbmedlemmar i stugan ikväll: AXR BFE CEV GOD HDY PVU WZR XTV och Tommy.

Jan, SM6BFE, har sina antenner intill sin stuga norr om Mellerud. Tills för något år sedan fick han ta bilen och åka upp dit för att köra NAC-testerna. Numera har han ordnat det så att han kan nyckla sin ICOM 7100 med antennroter och slutsteg via internet från hemmet i Stenungsund. Internet-kopplet går via Microbits Remoterig RRC-1258 Mk II.

Ikväll ägnade vi större delen av tiden åt att ta del av Jans installation. Han har väldigt många komponenter att styra förutom radion: Slutsteg, preampar som styrs via en sequencer och antennrotor för att nämna något. Jan är en både noggrann och kunnig person som inte lämnar något åt slumpen. Det är många väldigt väl genomtänkta tekniska lösningar, bl a för att skydda mot åska.

Åtminstone jag kan inget annat än bli imponerad av Jans installation. Det enda man möjligen kan säga negativt är att en person som tror att det lätt går att ”yxa” till en remotestation på ett par eftermiddagar blir tveksam till tanken om att fortsätta de planerna.

Klubben är som bekant medlem av ARRL, den amerikanska motsvarigheten till SSA. ARRL är en stor organisation med ett grundmurat gott rykte i USA. Det märktes inte minst för några månader sedan då olika myndigheter i flertalet stater inför the Field Days hedrade Hams med att proklamera amatörradions dag. Klicka t ex  här för att läsa vad som stod om detta i detta forum.

Som alla givetvis sett i media har USA:s sydstater och Karibiens övärld drabbats hårt av tropiska stormar den senaste tiden. Puerto Rico är det senaste ”offret” där bl a all normal telekommunikation är utslaget. Det har föranlett ARC (American Red Cross) att vända sig till ARRL för hjälp.

Det föranledde ARRL:s president att skicka ut ett upprop för att få ihop 50 radioamatörer att assistera ARC i deras nödhjälpsarbete. Uppropet kom i måndags och kvoten av amatörer var fylld dagen efter. Intresserade kan läsa uppropet och också se ARRL:s krav genom att klicka på bifogad PDF-fil.

73
Bruno / AXR

Kommentarer inaktiverade.