28 dec -17

Inte måndagkväll, men det var i alla fall aktivitet på SARK ikväll. 5 klubbmedlemmar hade hörsammat ordförandens kallelse och avstod julfirandet för en stund och rundade istället av klubbåret med lite radioprat: AXR PVU WZR XTV och Tommy var här. Bortsett ifrån att Henrik och Tommy en stund jobbade med att förbättra ytterbelysningen blev det inte mycket annat än just radioprat ikväll kring kaffebordet.

Att det är tämligen tyst på banden, bortsett från contests, är förvisso ingen nyhet för någon, men under 2018 dras det i alla fall igång ett par aktiviteter som vi hoppas skall bli populära.

I Sverige är det SK5AJ i Mjölby som anordnar en efterföljare till SCA, Swedish Communes Award, Församlingsjakten och senast Kommunjakten 2008-2009. SK5AJ ger nämligen ut ett Jubileumsdiplom till de som under 2018 kör (eller som SWL hör) 50 svenska kommuner. Den som är intresserad av detaljer kan klicka här.

De som vill längre ut i världen kan delta i ARRL:s Internationella lokatorjakt som går ut på att köra så många lokatorrutor per månad man orkar och kan. Här avses storrutor, typ JO58. Man får utnyttja alla band från 2200M till så höga mikrovågsband som amerikanska FCC godkänner.De exakta reglerna kan du läsa om här, som leder till ARRL:s hemsida. Väl där leta reda på och klicka på International Grid Chase. Bland annat framgår det av reglerna att man månadsvis måste ladda upp sina QSO till LoTW, dvs Logbook of The World. För den som inte redan har ett konto där måste förstås först fixa det. Vilket inte är så komplicerat. Man kopierar sitt certifikat plus något som styrker vem man är, t ex körkort. Detta skickas i vanlig post till ARRL. Därefter sker allt via email.

Apropå LoTW så kan det vara intressant att se hur QSL-verksamheten förändrats under åren. Jag valde slumpmässigt ut tre sidor ur SK6QA:s HF-loggbok för att se hur hög procent QSL vi haft de olika åren: 1993 (då vi började föra dataloggbok) skickade vi och fick 7-8 % QSL-kort, 2004 skickade vi QSL-kort till alla kontakter och fick svarskort från 58 %, 2016 laddade vi upp för alla kontakter tilll LoTW och har hittills fått LoTW-träffar med 59 %.

I dessa tider när det mesta tycks handla om 2M kan det kanske vara intressant att notera att det inom SK6QA faktiskt även förekommer aktiviteter på HF-banden. Se bifogad loggbokssida från 2016! Här klarar man sig oftast med en enkel tråddipol.

Alla medlemmar i SARK önskas ett Gott slut på 2017 och ett Gott Nytt År 2018.

73
Bruno/AXR

PS. Henrik hoppas på bättre uppslutning nästa torsdag 4/1….

Kommentarer inaktiverade.