29 jan -18

Ikväll hade vi besök av Ingemar Olsson SM6CMU som initierat och metodiskt berättade allt som är värt att veta om radiovågornas utbredning. 11 klubbmedlemmar lyssnade: AXR HDY JVU LZQ NRN PVU VLK WZR XTV SM6-8413 och Tommy. Dessutom hade vi tre gäster från Kungälvklubben SK6NL på besök.

Ingemar har varit aktiv radioamatör i 60 år och har under dessa år kört långt fler QSOn än de flesta i detta land gjort. Det räcker att titta på hans sida på QRZ.COM för att bli övertygad om detta. Hans sätt att metodiskt logga och analysera alla sina kontakter gör att en vanlig ”söndagsoperatör” blir alldeles matt när man tänkter på sina egna små loggar.

Han kunde också i grafer visa det vi själva konstaterat: Condsen på de högre banden är urusla och väntas bli ännu sämre innan de kanske vänder uppåt igen kring 2025. Trösten är att det är tämligen brusfritt på de lägre banden.

Ett mode som Ingemar slog ett slag för under kvällen var FT8. Det är han i och för sig inte ensam om att göra. Sedan det lanserades i juli 2017 har det totalt förändrat mönstret för de digitala moderna. Club Log visar t ex i en graf hur detta nya mode nu fullständigt dominerar banden utom just när de stora CW- och SSB-contest körs. Klicka här för grafen.

PSK31 som under senare år varit den mest populära digitala moden har nästan helt försvunnit på banden och ersatts med FT8. Men alla hams gillar förstås inte FT8 med sina automatkörda QSOn. Men som Ingemar uttryckte sig: De som inte gillar FT8 är de som inte försökt.

Till slut några ord om 3Y0Z-DXpeditionen. Teamet har fått gunga ordentligt i den hårda sjön de senaste dagarna. Hög sjö akterifrån mot styrbords låring känns garanterat för den ovane – läs mer. Onsdag morgon är de i alla fall framme vid Bouvetön men räknar dock inte med att då kunna börja jobbet med att sätta upp stationen. De måste avvakta bättre väder.

73
Bruno / AXR

Kommentarer inaktiverade.