5 feb -18

Det var kallt ikväll, nästan prick 10 minusgrader. Ute alltså, inne i klubbstugevärmen var det varmt och gôtt och som vanligt trevlig stämning. Och gott om folk: AXR BFE HDY LJU KHZ PVU VLK WZR XTV och Tommy, alltså 10 medlemmar var här. Så här långt har 2018 varit ett bra år på flera vis för SARK. Till exempel kan vi efter sex klubbaftnar konstatera att vi kunnat räkna in 62 besök, vilket är 5 besök mer än 2017 och hela 18 fler än under motsvarande period 2015.

Att vi har flera spännande aktiviteter på gång har säkert bidragit till det ökade besökstalet. Nästa vecka startar projektet att bygga BITX40. Den som missat vad det handlar om kan klicka här. Det tog lite längre tid än beräknat att få hit alla byggsatserna, men nu allt här och byggena kan börja nästa måndag.

Sedan har vi naturligtvis projektet med att fjärrstyra Myggenäs-QTHt via internet med hjälp av Remoterig. Ikväll kunde vi addera en viktig pusselbit i detta projekt: Big Tajfun 1000, ett sprillans nytt slutsteg för 2 M och 70 CM, till allra största delen finansierat genom ett bidrag från Thordénstiftelsen. Under veckan räknar vi med att få ytterligare några pusselbitar i fjärrstyrningsrojektet, prempar för mastmontage för 2 M och 70 CM.

Att provköra och testa slutstegets inställningar tog förstås en stor del av kvällen i anspråk. Det befanns fungera efter förväntningarna. Tajfun-slutsteget har också inbyggd LAN-anslutningsmöjlighet. Just den funktionen hanns dock inte med att testa under kvällen.

Ikväll ”skruvade” vi återigen lite på projektor-Skype-installationen för att få den helt klar för att kunna erbjuda några intresserade medlemmar som bor långt bort att delta i årsmötet den 26 februari på distans. Inför förra årsmötet kom det en provokativ propå från en eller ett par medlemmar att ”nog borde en så kompetent radioklubb som SARK kunna fixa slika möten på distans”. Och det kan vi nu!

Till slut återigen några ord om DXpeditionen till 3Y0Z – Bouvet Island. Det blev något av ett antiklimax i lördagskväll när vi fick veta att företaget avbrutits pga allt för dåliga väderutsikter. Dessutom hade fartyget fått problem med en av motorerna. Man avbröt och vände om mot Punta Arenas. Idag, måndag, kom ytterligare besked om att man istället satt kurs mot Kapstaden.

Med stor respekt för teamets noggranna planering undrar åtminstone jag, efter att ha följt utvecklingen, om inte detta från början var ett projekt Mission Impossible. Att det skall bli en ny DXpedition om något år eller så är nog tveksamt. Men för att citera teamledningen ”As you might imagine, the team is deeply disappointed, but safe. There is already talk about rescheduling the DXpedition”.

Så här i besvikelsens stund kan man kanske tycka att vårt bidrag till Bouvetäventyret var pengar Down the Drain. Men jag tror att de flesta av oss verkligen hoppades att de skulle lyckas trots alla svårigheter.

73
Bruno / AXR

Kommentarer inaktiverade.