28 sep 2020 - 00:00

MeteorScatter med hjälp av bandspelare

Sol och planeter, stjärnor och meteorer och annat i rymden är intressant och spännande för många människor, också för oss radioamatörer, en del i alla fall. Då är det närmast joniserade ”svansar” efter kraschade kometer som vi ägnar oss åt. Att utnyttja dem för att studsa mot och därmed förlänga avståndet till andra stationer med upp till 200 mil på 6 och 2M har blivit allt enklare med hjälp av WSJT-X- programmet MSK144 eller dess föregångare FSK441,  Nå, helt enkelt är det ju inte, det kräver en hel del kunskap men framförallt tålamod för att få till QSO med hjälp av ”gruset” 10 mil upp i atmosfären.

Innan det fanns PC var det en utmaning att köra MS. Då utnyttjade man speciella bandspelare där man spelade in korta meddelanden som sändes med CW i mycket hög hastighet i förhoppningen om att det skulle träffa på något gruskorn och reflekteras ner till .en motstation.

En medlem i vår klubb var med på den tiden och körde MS. Det är Mats SM6EAN. Han har letat fram sin modifierade bandspelare ur gömmorna och kommer till oss måndagen den 28 september och demonstrerar och berättar om hur det gick till att jaga långväga Grids på 70- och 80-talen via studs mot skärvor i rymden!