SARK – Info

Stenungsunds Amatör Radio Klubb skall, i Stenungsund och nära angränsade områden inom SM6 distriktet, sammanföra och utveckla radioamatörer samt andra intresserade av radioexperiment.

Logo

Klubben bildades 30 oktober 1980 på Nösnässkolans teleavdelning. Enligt trovärdiga informatörer skedde det egentliga beslutet till bildandet av klubben, i Ian Johnstons källare tidigare under året. 1 oktober 1982 aktiverades klubbsignalen SK6QA för första gången, på 80 meter, 2 meter, och 70 centimeter, i arkivet finns ett antal kontakter med SM5GA/ 7 MHz loggförda 23 oktober 1982.

Under följande åren var huvuduppgiften för verksamheten repeter, antenn, mastbygge och kurser. QSL kort var länge ett svårlöst problem för klubben. Lokalfrågan har varit en stötesten för styrelsen genom åren. 1986 beslöts att dela lokal med FRO. Ett beslut som lyfte verksamheten. Lokalen var rymlig och antenn möjligheterna goda, bord och radio platser byggdes dessutom fanns utrymme för att hålla utbildning och en kaffehörna. Vi deltog i flera Jota helger bl.a. tillsammans med Hjälteby sjöscoutkår. Under denna period inköptes också en kortvågsstation, Drake TR-7. Men säg den lycka som varar beständigt, hösten 1989 meddelade kommunen att man behövde lokalen till annan verksamhet.

De följande två åren försökte vi få tag i någon lämplig lokal med antenn möjligheter, det verkade hopplöst och det blev svårt att hålla igång verksamheten. Det blev Akzo Nobel som gav oss en möjlighet att hålla till i ett litet hus som kom att kallas ”Loftet”. Verksamheten kom igång igen, dessutom fick vi av kommunen rätt att disponera en lokal i centrala Stenungsund som blev vårt andra QTH.

Under ett antal år bedrevs verksamhet på dessa platser, tyvärr kom åter igen ett besked att vi var tvugna att lämna vår lokal. Denna gången beroende på att huset skulle rivas. Åter igen stod vi inför lokalbekymmer, som väl var fanns fortfarande vårt Stenungsunds QTH kvar så vi stod inte helt utan egen klubblokal. Efter ett antal turer och olika förslag på klubblokal kunde vi under våren 2009 flytta från vårt ”Loftet” till en ny ”Hougen” som ligger på Hougs udde strax norr om Stenungsund.

Under 2012 fick vi möjlighet att ta över en mast och tillhörande bod, detta gjorde att vi fick nya möjligheter att köra våra tester bla på VHF och UHF. Vi kom då också igång på allvar på 23cm (1296 MHz). Så nu har vi verksamhet  på fler ställen i nära anslutning till Stenungsund

Under 2013 ingick vi också ett samarbete med Lysekils sändareamatörer, SK6IF, där vi hjälps åt och har gemensamma aktiviteter några gånger om året.