För att kunna styra ICOM-stationer via CIV-interfacet så behöver man ha en komport tillgänligt. Nya datorer har inte detta längre, däremot finns det ofta gott om USB-portar. USBtillSerie är förvisso inte så dyra, men sen skall du ha convertern från serie till TTL/CIV-nivå, det blir lite ”kaka på kaka” kan man säga.

I denna krets så utgår vi från en krets, som köps färdigbyggd, som ger oss en seriell kommunikationsport men där signalnivåerna är ”TTL-nivåer”, dvs att omvandlingen till RS-232-signalnivåerna inte  är gjorda. Till denna krets behövs sen bara 2 enkla dioder, typ 1n4148 så är kretsen komplett.

USB-CIV icom

CIV-protkollet innehåller kommandon och svar, de flesta radioappraterna har stöd för många olika funktioner men en som tyvärr inte alla kan är att slå av och på sändaren via interfacet. Då kan man behöva ha en extern styrning, i vår kretslösning så använder vi RTS-signalen i kommunikationsporten. Det är lätt att välja nån annan signal då de står utskrivna på baksidan av kretskortet. Man lägger då bara till 2 transistorer, de flesta moderna stationer drar inte mycket ström på PTTn så BC547 fixar detta lätt.

2013-05-11 13.53.29 (Small)

OBS, här är bara en transistor monterad. Kretskortet kan man köpa på tex Lawicel för 119:-.
http://www.lawicel-shop.se/prod/Breakout-Board-FT232RL_432867/Sparkfun_64668/SWE/SEK/

Lycka till.

/  Johan SM6WZR