När jag efter 10 år som yrkesgnist lämnade det yrket 1964 för att ägna mig åt annat var radion något jag tyckte jag begrep. Som när sändaren en dag inte inte släppte ifrån sig någon kräm öppnade jag luckorna på skåpet och hittade där stadiga rör och andra begripliga komponenter. Det var fram med lödkolven och fixa. Och ingen hade ännu lanserat en mottagare med digital skala där man kunde pricka in frekvensen på khz-n (eller kåcén som det hette då). Mikrodatorn var ännu inte uppfunnen. Det var stabilt och begripligt. Tur var det eftersom det inte fanns något dataforum att fråga

När jag återvände till radiovärlden 40 år senare i mitten av 00-talet blev jag snabbt varse att det hänt grejor. Att t ex öppna locket och kika in i transceivern var lika upplysande som att titta under huven på en modern bil! Lika bra att stänga locket och be om hjälp. Allt detta är datorns fel – eller förtjänst. Det är bara att välja.

Transceivern, först, den har datorfolket verkligen ”satt klorna i” med en rad finesser som DSPn, olika minnen och spectrum scope till exempel. Utvecklarna borta i Japan har också försett den med hjälpmedel både för att köra DX och contests. Men de för en tämligen ojämn kamp mot utvecklarna av loggprogrammen – alla i princip gratis och välunderhållna. Vad kan aldrig så många ICOM-utvecklare göra för att hålla jämna steg med tusentals hams som antingen utvecklar program eller fungerar som idésprutor runt om i världen? Det inser man när man följer med i de olika användar­grupper som det ständigt kommer nya förslag till finurliga lösningar, t ex i samband med contestkörning.

Nu på hösten är det högsäsong för dessa, för icke frälsta, irriterande övningar. Häromveckan gällde det OK-OM-DX, Då kör man endast tjecker och slovaker och endast på CW. Informationsutväxlingen består, förutom de sedvanliga 599, av en treställig provinskod från deras sida, medan vi andra ger ett löpnummer. Det går ju fort i dessa contests så det kan vara nog så utmanande att hinna kopiera dessa icke-logiska bokstavskombinationer korrekt. För är de fel blir QSOt ej godkänt. Det är på något sätt enklare med tre- eller fyrställiga siffergrupper. Men det finns hjälp! Några dagar före contesten laddar SP5KP upp två filer på nätet med alla tjeckiska/slovakiska radioamatörers call (en s k .dta-fil) plus deras provinskoder. De har han på något sätt kommit över från förra årets motsvarande Contest.

I N1MM Loggers, världens mest använda program för contests, har man givetvis clustret inkl skimmer-funktionen igång och satt filtret så att bara OK/OL/OM-stationer syns på bandmappen. Man hoppar mellan de olika callen via CTRL+pil upp alt ner och callen placeras på sin plats i Entry-fönstret. Ett tryck på mellanslagstangenten och provinskoden poppar snabbt på plats. Genom ESM-metoden (Enter Sends Message) rör man bara Entertangent och mellanslagstangent och Winkeyern gör resten. Detta vid Sök och Pök, vill säga. Vid CQ-körning är det ännu enklare. Då gör Enter-tangenten allt. Utom att skriva in callet förstås. Det är bara ett problem, visar det sig. SP5KP har inte alltid rätt. Tydligen har en del tjecker och slovaker flyttat sedan förra årets OK/OM-contest och fått nya provinskoder. Så det gäller att vara uppmärksam! I princip rör man inte radion under hela tävlingen utan allt sker via tangentbordet.

Men detta är inte allt vad loggprogrammet gör. Det har koll på band, frekvens och tid. Det visar också var viktiga multipliers finns. Det är ju de som ger de stora poängen! Programmet varnar givetvis också för dubletter. Visserligen får man inte längre straff för dessa, men det tar å andra sidan onödig tid att köra dem.

DX-jakt är en annan aktivitet där man med all rätt kan hävda att datorn har större betydelse än radion. Via olika hemsidor på nätet håller man koll på när intressanta DXpeditions är på gång. När det är så dags aktiverar man lämpligen Alert-funktionen i loggprogrammet.. När spotten kommer in ringer det i en klocka och det är bara att sätta igång Winkeyern, som ropar. Men man måste förstås lyssna på DX-ets svar… Men alla som ropar lyssnar tyvärr inte alltid utan ropen fortsätter, till allas förtret. Eller så klarar de inte att läsa sitt eget call,

Så en berättigad undring är: kör man radio med datastöd eller kör man dator med radiostöd?

2016-12-08
Bruno / SA6AXR