2 april -18

Annandag påsk idag men trots helgdag var det en liten hop medlemmar i klubbstugan ikväll, närmare bestämt 5 styck: AXR PVU WZR XTV och SM6-8413.

Som alltid finns det något att jobba med för att en radiostation skall fungera. Idéer kommer upp hur man kan t ex kan ordna bättre förhållanden vid operatörsplatserna. I sammanhanget kan det vara värt att citera RSGB:s (Englands motsvarighet till SSA) ordförande Nick Henwod G3RWF observation vid ett möte i höstas; När 1900-talets radioamatörer ställdes inför problem var de i allmänhet lagda åt att söka efter elektriska och mekaniska lösningar för dessa, medan 2000-talets Hams mer verkar söka lösningar till problemen med hjälp av datamjukvaror. Exemplen är många: SDR teknologi och den nya digitala moden FT8 är ett par sådana.

Kring kaffebordet diskuterade vi några brännande amatörradiofrågor: PTS förslag till effektbegränsning, hur öka antalet klubbmedlemmar och i detta sammanhang hur ordna cert-utbildningar. Vi löste givetvis inte dessa frågor, men en av dem hänger kvar: Har det verkligen någonsin varit kölista till denna hobby? Har inte alltid amatörradion varit ett verkligt särintresse förbehållna entusiaster? Tröskeln har alltid varit hög, det är inte som i många andra hobbies att man deltar ett par gånger sedan är man ingång. Jag minns en gång när  jag blev scout och lärde hur man slår dubbla halvslag, pålstekar och givetvis fattade skillnaden mellan en käringknut och en råbands-dito… Medger att jag haft mycket nytta och nöje av dessa färdigheter

På ämnet effektbegränsningar har säkert alla läst SSA:s kraftfulla sågning längs fotknölarna av PTS förslag med orden: SSA anser att högsta generellt tillåtna effekt bör bibehållas på dagens nivå. Om gränsen för tillståndsplikt ändå sänks, förväntar sig SSA att PTS åtar sig alla förpliktelser som följer därav, i form av administration och aktiv tillsyn.

Hela brevet till PTS, som finns på SSA;s hemsida, rekommenderas för läsning!.

God fortsättning på påsken och 73
Bruno / AXR

Kommentarer inaktiverade.