Vi körde test på 70cm och allt hade fungerat fint. Vi nästa test upptäcktes att slutsteget inte längre fungerade och det rasslade otäckt från det 🙁 Det blev ingen utteffekt. Preampen var stendöd.

Först försökte  först att hitta ett schema på nätet men det verkade inte finnas, tänkte därför att vi kan dela med oss av våra erfarenheter av detta ”projekt”.


Resultatet, ett relä och en 78L05 (Sp. regulator).


Översikt över innehållet.

Eftersom det inte fanns nåt schema så fick det första bli att rita av schemat på RF-switchen. Det visade sig också att det som låg o skramlade var ett motstånd som hade lossnat från RF-switchen.


RF-Switchen

RF-swichen används för att känna av när det kommer HF från radion, och skall switcha om funktionen för HF steget och preamp beroende på om de är påslagna såklart. Även matning av preampen genom att lägga ut 12V till ”mittstiftet” via K5 när den är påslagen.


Här är det hemmagjorda schemat 🙂

Det blir alltid lättare att felsöka när man har ett schema, efter att ha lödat tillbaka R1 så började det genast hända saker, TX-relät började fungera och slutsteget levererade sina 100W. Det som fortfarande inte fungerade var preampen. Lysdioden lös fint men relät knäppte inte.

Tyvärr fick man skruva loss hela kretskortet, många skruv, men det gick rätt så fort ändå.  Här hittades ytterligare en avbrunnen ledningsbana, även denna hade med ACC-uttaget att göra. preamprelät byttes ut (tur att man har lite gammal junk att leta i 🙂 och genast började det fungera så långt. När man slog på preampen så kopplades signalvägen om men premapen var fortfande död. Så, det var väl lika bra att försöka laga den också.

Även här blev det att rita av schemat. Det var en ganska simpel konstruktion, matningen gjordes via ”mittstiftet” via en spole till en spänningsregulator så matade man nån form av FET. Svårt att veta vad det var för modell så man blev ju lite nervöst ifall den var kass.


Hemmagjorda schemat igen 🙂

Nu visade det sig att spänningsregulatorn hade gett upp, så ytterligare en gång konsulterades junklådan och titta nu började den förstärkaren förstärka också 🙂

Så kan det gå, nu kan vi ju iallfall få ut lite mer power på 70cm.

TE 4412G heter slutsteget och är tillvekat av TE-systems.

En sida/dokument från en fransk amatör, F5DQK, som grejat med dessa har gjort lite modifieringar. F5DQKs modifieringsdokument

/Johan SM6WZR