Måndagsbloggen

Måndagar är då vi har regelbunden aktivitet i klubben, här finns lite berättelser runt detta.

20 nov -17

Istället för att som vanligt räkna upp vilka som var här ikväll redovisas deras närvaro med följande bild. Ställ markören på bilden, håll ner Ctrl-tangenten och rulla mushjulet så syns allt bättre.

För alla som  inte känner igen medlemmarna sedda bakifrån redovisas de medsols från SM6JVU i den röda jackan, SM6BFE, SM6HDY, SA6CEV. SM6WZR, SM6XTV, SM6PVU, Tommy och SM6VLK. Den tomma stolen tillhörde för kvällen SA6AXR, dvs undertecknad. Totalt 10 alltså,

Anledningen till mötet var uppstarten av byggprojektet BITX40, som bl a beskrivit i QTC Nr 4. I färdig form blir det en Arduinostyrd QRP-rig för SSB på 40 meter, dvs en Raduino…. Det är Johan SM6WZR som leder projektet, som kommer att pågå varannan måndag fram till i mars.

För några veckor sedan hade vi besök av en journalist från Lokaltidningen Stenungsund. Det resulterade i ett helsidesreportage om SK6QA som fanns infört i lördagens tidning (18/11). Intresserade kan läsa reportaget genom att klicka här. Det sägs att all reklam är bra, det gäller ju att synas.

Genom vårt medlemskap i ARRL får vi varje vecka ett nyhetsbrev vi email. Läsare av denna blogg har säkert märkt att jag ibland saxat något från dessa brev och lagt in det här. Ett stående inslag i nyhetsbreven är en uppdatering av hur solen mår i något som heter The K7RA Solar Update. Som service åt er som inrättar radiokörandet efter solens tillstånd kopierar jag in innehållet under fliken Aktiviteter. Även för vi andra, som liksom undertecknad, kör radio när andan faller på oavsett om solen skiner eller ej, kan det vara intressant läsning.

Nästa måndag är det kvartalsmöte. Det är ett bra tillfälle att komma med förslag om vad vi skall ägna oss åt framöver.

73
Bruno / AXR

13 nov -17

Vintern kommer allt närmare. Ikväll var det minus 4 grader. Men i vanlig ordning hindrar det inte trogna SARKare att komma till klubbstugan på Hougen för att prata radio. Ikväll var följande 9 medlemmar där: AXR BFE HDY KHZ PVU VLK WZR XPU och Tommy.

Radiokonditionerna är dåliga f n, vi är ju mitt i ett solfläcksminimum. Några resultatlösa försök  från våra sida att få in VK9MA Mellish Reef i loggen var det enda för kvällen vi kunde notera.

Om vi upplevde uppgivenhet inför försöken att nå Mellish Reef är det nog inget mot hur gänget på den lilla ön i Stilla Havet upplevt tillvaron där. Deras hemsida vittnar tydligt om detta. ”Bad conditions have been awful”. Över 20 meter har det varit nästintill omöjligt.  De har ropat mest hela dagen på SSB på de högre banden tills de blivit blå i ansiktet utan att få svar. På de lägre banden har signalerna varit i brusnivåläge från alla kontinenter. De senaste dagarna har man dessutom kämpat mot svår QRN från stormar över Stilla Havet.

Som inte detta varit nog har man dessutom haft lokala problem: Av olika skäl har man förlorat ett par nätaggregat, upplevt kraftig vind som slitit sönder tälten och frestat antennerna till bristningsgränsen.

I början av ”utflykten” till ön klagade man dessutom över att det luktade fruktansvärt från fågelskit. Trots alla vedermödor har man tills i går ändå lyckats logga cirka 40.000 QSOn. Man kan dock förmoda att de är ganska trötta på ön och glada att kunna signalera QRT i morgon och åka hem.

Betydligt behagligare på Hougen, alltså. Kärnverksamhet med kaffe och hembakta bullar. Svårt att tänka sig bättre!

73
Bruno / AXR

6 nov -17

9 klubbmedlemmar var här ikväll: AXR SM6-8413 BFE HDY JVU VLK WZR XTV och Tommy.

Vi hälsar vår senast registrerade medlem Henrik Zetterlund, SM6-8413 välkommen i gänget. Han är medlem nr 31. Vi är således på väg mot vår 40:e medlem.

Mellish Reef är en liten atoll i Korallhavet en bra bit öster om Australien. Dit har ett gäng hams med svenskt deltagande begett sig för att under 14 dagar lufta signalen VK9MA. Eftersom det är en av ett 30-tal länder SK6QA ännu inte har fått in i loggen försöker vi nu avhjälpa detta. Men det gick inte så bra ikväll, pile-upen var alltför massiv. Vi får vänta någon vecka så att alla kilowattstationer fått ”köra av sig” innan vi ”small pistols” får en rimlig chans att komma igenom. Utöver de vanliga moderna i Dxpeditioner, CW, SSB och RTTY, kommer man för första gången även utnyttja den nya moden FT8.

Tråcklet att få till installationen av projektorn tillsammans med Skype fortsätter. Ambitionerna är höga utan att det får kosta för mycket. Faktiskt verkar de största problemen ligga i hur man hanterar datorn så att resultatet skall bli det önskade.

Det finns en rad fördelar med medlemskapet i en radioklubb, t ex att få hjälp med att sätta upp en antenn. Tidigt i höstas började vi undersöka möjligheterna för vår blinde medlem Glenn att få till en lyssnarantenn där han bor i en tvåvåningslänga på Tubbegatan i Skärhamn. En mycket tillmötesgående hyresvärd gav oss tämligen fria händer för detta och i söndags åkte Leif / HDY och Johan / WZR ut till Glenn för att rigga till en enkel tråd till hans radio.

Tyvärr blev det inte så bra. Störnivån visade sig vara alldeles för hög och det gick egentligen inte att höra någonting. Ledsen dag för Glenn alltså. Leif och Johan misstänker att problemet kan vara en oavstörd fläktanläggning i fastigheten. Men skam den som ger sig. Nu skall vi försöka förmå hyresvärden låta oss mer noggrant undersöka störkällan. Fortsättning följer.

73
Bruno / AXR

30 okt -17

På väg till Hougen visade bilens termometer på en minusgrad. Under det gångna veckoslutet ”fick” vi ytterligare en timme. Allt tyder på att vi återigen är på väg mot vinter. Perfekt således för att krypa in i stugvärmen och prata lite radio. Förmodligen var det också vad följande 8 klubbmedlemmar kände för ikväll: AXR BFE HDY JVU VLK WZR XTV och Tommy.

Den mesta tiden ikväll gick åt att trimma den fasta projektorn tillsammans med ljudanläggning och Skype. Det är inte helt enkelt att få växlingar på duken mellan gäster och t ex en powerpointpresentation att fungera smidigt.

För några måndagar sedan, närmare bestämt den 18 september, kunde man klicka på och läsa första delen av Working the World with WSJT-x:s svagsignalsvit. Andra delen publicerades i QST:s novembernummer. Intresserade kan läsa artikeln här. Artikel-filen är stor så den kan ta en bra stund att ladda.

73
Bruno / AXR

23 okt -17

10 klubbmedlemmar i stugan ikväll: AXR BFE CEV HDY JVU KHZ VLK WZR XTV och Tommy.

Dessutom hade vi nöjet att visa en gäst, lyssnaramatören Henrik med signalen SM6-8413, hur det fungerar i en radioklubb.

Henrik fick t ex en inblick i hur man kör det nu så populära digitala programmet FT8 med bara cirka 10 watts ut. FT8 är den senaste moden i Joe Taylor’s WSJT-X-programsvit.

Vi hoppas besöket leder till att Henrik går vidare och efterhand får en signal med bara en siffra i.

Klubbens medlemskap i ARRL leder till både det ena och det andra. Nu senast har vi getts möjlighet att delta i ARRL:s årliga auktion, som i år omfattar cirka 250 nummer. Auktionen har pågått några dagar men det är inte försent att registrera sig och delta i budgivningen. Klicka här för att läsa mejlet om auktionen. Länken i mejlet är inte klickbar utan använd denna: ARRL On-Line Auction.

Även om man inte tänker delta i budgivningen är det intressant att se vad de 250 numren består av.

73
Bruno / AXR

16 okt -17

Ikväll togs vi emot med marshaller och välkommenaffisch, Varför? Jo, vi hade öppet hus för att  eventuellt intresserade av amatörradio skulle kunna få en inblick i hur det fungerar en vanlig klubbkväll. Men ikväll fick vi tji, det kom inte en kotte! De var ”bara” det gamla vanliga gänget: AXR BFE CEV GOD HDY LJU LZQ WZR XTV och Tommy, alltså 10 medlemmar, som var här. Helt klart är att vi den här gången brustit i marknadsföringen.

Men det blev ganska intensivt i kväll i alla fall. Henrik / XTV, trägen NAC-testare, har givit sig den på att bättra på poängskörden genom att lära sig utnyttja Airscoutprogrammet, dvs studs mot trafikflygplan. Läromästare här var Jan / BFE, som hållit på med detta ganska länge nu.

Att kunna utnyttja varandras erfarenheter är en av fördelarna med en radioklubb. För kontinuitetens skull är det förstås viktigt att man träffas regelbundet och ofta. Det är också viktigt att man har en egen lokal att tillgå. I SK6QA har vi under senare år varit lyckligt lottade i detta avseende, även om det anstränger våra plånböcker.

Vi fortsatte installationen av den fasta utrustningen runt projektorn. Nu saknas endast en bra webbkamera för att det hela skall fungera.

I senaste SSA-bulletinen stod följande notis att läsa:
Efter 35 år som ansvarig för alla utgående QSL har Jan SM5DJZ begärt avlösning på grund av sjukdom. De fack och hyllor Janne haft i sin villa har hämtats och placerats i SSA:s arkiv. Från och med nu ska alla utgående QSL postas till SSA QSL BUREAU, c/o Eric Lund, Bastustigen 26, 546 33 Karlsborg.

Absolut ingen skugga över Eric / SM6JSM, det kommer säkert att fungera lika bra som via Janne, men det känns trots allt tråkigt att inte längre kunna ha kontakt med Janne i QSL-frågor, t ex i samband med DXCC-ärenden.

73
Bruno / AXR

9 okt -17

Det är ungefär samma gäng som kommer på måndagsträffarna. Precis som föregående måndag var det ikväll 9 medlemmar här: AXR BFE CEV HDY JVU VLK WZR XTV och Tommy. Utöver sedvanligt plock med att kolla på radion om det hörs något av intresse och mecka lite, var det mest prat om det som numera ofta kommer upp på måndagarna: Hur vi skall klara vår ökade kostnader för hyra och el. Om vi inte kan hitta någon glömd inkomstmöjlighet kommer det att krävas extrabidrag från oss medlemmar.

Under de senaste månaderna har det grejats en del med installationen av vår projektor för att vi mer spontant skall kunna utnyttja den vid presentationer. Det största hindret för att få stuns i projektet har varit att det saknats en dedikerad dator med Windows 10. Det problemet är nu löst och Ingvar / VLK ägnade kvällen åt att programmera densamma. Nästa steg är att ansluta Skype. Det är en intressant setup som vi tror kommer att vara till stor nytta och nöje för oss.

73
Bruno / AXR

Inbjudan till byggprojekt

Inbjudan till ett byggprojekt med kunskapsförhöjning

Inbudan kurs Bitx40

SARK inbjuder dig till ett byggprojekt med påföljande genomgång av kretslösningen. Är du intresserad av att bygga din egen radio? Förr var det kanske mer självklart än idag att en radioamatör byggde sin egen radio. Vi tänker nu göra det I vår radioklubb tillsammans som ett kul projekt där vi förhoppningsvis kan lära oss något på köpet.

Egenbygge

Projektet är runt den populära byggsatsen BITX 40 som även presenterats I QTC Nr4/2017. Själva elektronikdelen är i stort sett klar vilket ger att mesta arbetet består i mekanik. Eftersom vi inte har tillgång till alla förutsättningar I form av mekaniska verktyg så kommer projektet att utföras så att man gör de mekaniska delarna på sin radio mest på hemmaplan men att vi gemansamt planerar och går igenom konstruktionen på plats I vår klubblokal. Detta gör att vi kan ge varandra stöd och tips hur man kan konstruera det mekaniska. Vi kommer också att försöka oss på att anpassa programvaran för att ytterligare personalisera din radio.

Kunskap

Vi vill inte bara bygga vår egen radio, vi vill också förstå hur den fungerar. Därför kommer vi att gemensamt gå igenom konstruktionen del för del. Om man vill, kan man välja att bara delta på genomgången av kunstruktionen.

20 November drar vi igång

Vi startar upp denna måndagskväll och lägger upp planen tillsammans.
Vi kommer att köra åtmistone 5 ggr genamnsamt där vi går igenom konstruktionen och hjälper varandra att komma vidare.

Kostnad:

59$ för byggsats, resten skaffar du själv

Mer info om byggsatser finner du på tillverkarens hemsida.

Vill du vara med?

Hör av dig till Johan sm6wzr@sk6qa.se

 

2 okt -17

Första måndagen i oktober och det är mörkt redan när vi kommer strax före klockan 19.00! Men mörker – eller annat – är inget som kan hålla klubbens medlemmar borta från klubbkvällarna. Inte så idag heller, utan här var det 9 medlemmar: AXR BFE HDY JVU PVU VLK WZR XTV och Tommy.

”Meckar-gänget” verkar aldrig få nog med internetkapacitet. Ikväll var det ett spikande för att få tillgång till mer resurser. Mitt i allt oväsen höll journalisten Johan Mikaelsson på att inhämta stoff till en artikel i nästa nummer av QTC.

Bortsett från tråddragningen gick större delen av kvällen åt att peppra Johan med fakta om SK6QA:s framfart inom Ham-världen. Med tanke på allt han skrev ner i sitt block kan man befara att hela novembernumret kommer att bestå av SK6QA:s nästan 40-åriga historia. Men de flesta tyckte nog att det var trevligt att få berätta om vad vi håller på med.

I förra veckans blogg berättade jag om ARRL:s upprop för att få ihop 50 vältränade radioamatörer till hjälp för ARC (American Red Cross) i deras hjälparbete efter den tropiska storm som drabbade Puerto Rico.

Uppropet låg ute i mindre än 24 timmar. När 350 anmälningar kommit in stängdes nämligen ansökningsblanketten.

Till höger här ses Ham Aid, en utrustning som ARRL lånar ut i samband med katastrofinsatser. Vad innehållet är syns bättre om man håller ner Ctrl-tangenten och rullar med mushjulet.

ARRL söker f ö donationer för att öka lagret av dessa kits. Något för SSA?

73
Bruno / AXR

25 sept -17

9 klubbmedlemmar i stugan ikväll: AXR BFE CEV GOD HDY PVU WZR XTV och Tommy.

Jan, SM6BFE, har sina antenner intill sin stuga norr om Mellerud. Tills för något år sedan fick han ta bilen och åka upp dit för att köra NAC-testerna. Numera har han ordnat det så att han kan nyckla sin ICOM 7100 med antennroter och slutsteg via internet från hemmet i Stenungsund. Internet-kopplet går via Microbits Remoterig RRC-1258 Mk II.

Ikväll ägnade vi större delen av tiden åt att ta del av Jans installation. Han har väldigt många komponenter att styra förutom radion: Slutsteg, preampar som styrs via en sequencer och antennrotor för att nämna något. Jan är en både noggrann och kunnig person som inte lämnar något åt slumpen. Det är många väldigt väl genomtänkta tekniska lösningar, bl a för att skydda mot åska.

Åtminstone jag kan inget annat än bli imponerad av Jans installation. Det enda man möjligen kan säga negativt är att en person som tror att det lätt går att ”yxa” till en remotestation på ett par eftermiddagar blir tveksam till tanken om att fortsätta de planerna.

Klubben är som bekant medlem av ARRL, den amerikanska motsvarigheten till SSA. ARRL är en stor organisation med ett grundmurat gott rykte i USA. Det märktes inte minst för några månader sedan då olika myndigheter i flertalet stater inför the Field Days hedrade Hams med att proklamera amatörradions dag. Klicka t ex  här för att läsa vad som stod om detta i detta forum.

Som alla givetvis sett i media har USA:s sydstater och Karibiens övärld drabbats hårt av tropiska stormar den senaste tiden. Puerto Rico är det senaste ”offret” där bl a all normal telekommunikation är utslaget. Det har föranlett ARC (American Red Cross) att vända sig till ARRL för hjälp.

Det föranledde ARRL:s president att skicka ut ett upprop för att få ihop 50 radioamatörer att assistera ARC i deras nödhjälpsarbete. Uppropet kom i måndags och kvoten av amatörer var fylld dagen efter. Intresserade kan läsa uppropet och också se ARRL:s krav genom att klicka på bifogad PDF-fil.

73
Bruno / AXR

18 sept -17

Nu börjar det redan skymma så smått när vi startar våra klubbkvällar vid sju-snåret på måndagarna. Då känns det stimulerande att kunn kliva in i klubbstugan och idka lite radiosnack. Ikväll var vi 9 klubbmedlemmar som tänkte göra så: AXR BFE CEV HDY JVU PVU WZR XTV  och Tommy.

Inför en vanlig klubbkväll har vi sällan ett förannonserat ämne utan slumpen gör att kvällen kan handla om nästan vad som helst, kanske inte alltid radiorelaterat heller. Ikväll blev ämnet mycket om Maidenhead:s lokatorsystem. Hur ligger rutorna i relation till varandra och hur ser formeln ut som räknar ut avståndet mellan dem. Som alltid när inget är förberett blir det en blandning av antagande och ett febrilt letande via Google för att hitta en del av svaren.

Diskussionen runt lokalrutorna tog efterhand slut och vi övergick till att diskutera ett mer näraliggande problem: Kravet vi i klubben fått på oss att höja vår elkostnad med ett betydande belopp, mer än vad ”en fattig radioklubb” egentligen har råd med.  Alla som satt runt kaffebordet var dock överens om att vi måste (och kommer att) lösa penningproblemet på något sätt. Vi trivs väldigt bra i vår nuvarande lokal och har svårt att se att klubben skulle fungera som vi blivit vana vid genom att utnyttja någon allmän lokal i kommunen.

På detta forum har WSJT-X, dvs Weak Signals-moder, nämnts en del under senare tid. Utveckligen där går rasande snabbt och ingenting är likt det man lärt sig tidigare. I FT8, som är den senaste moden, är t ex växlingen mellan de olika delarna i ett QSO så snabb att de tvingats ske automatiskt. I oktobernumret av QST har utvecklarna av WSJT-X skrivit en  intressant artikel som kan läsas här: Work the World with WSTJ-x.

Nästa måndag kommer Jan BFE att visa hur det fungerar att fjärrstyra sin IC 7100 med Remoterig via internet. Rigg med antenner och slutsteg står uppe i hans shack norr om Mellerud. Klockan 19.00 drar han igång demon.

73
Bruno / AXR

11 sept -17

Veckans klubbkväll var blytung kan man kanske säga. 9 klubbmedlemmar: AXR BFE CEV HDY JVU PVU VLK WZR och XTV hade nämligen bänkat sig kring sammanträdesbordet i klubbstugan för att höra SM6YFP Stig Eriksson berätta om hur man bär sig åt för att ta hand som sitt blybatteri. Här nedan ses Stig lägga ut texten med hjälp av sin laptop. Han blir något tydligare om man dubbelklickar på bilden.

Att det finns så mycket att veta om en ”vanlig” blyackumulator hade åtminstone jag, för att travestera Hasse Alfredsson, inte en aaaning om. Att lyssna på en person som verkligen kan sitt ämne är alltid fascinerande. Egentligen oavsett vad det handlar om.

När Stig slutat ställde han den obehagliga frågan om vi lärt oss något under kvällen.

Jo, en sak: Det verkar vara nästintill omöjligt att köpa en vettig  batteriladdare utan att rådfråga Stig. Och när man väl köpt den: Läs instruktionen, ända till sista bokstaven!

En nyttig lärdom var att tömma bilbatteriet genom att köra startmotorn tills den kroknar skadar inte batteriet om man dagen efter laddar upp det på korrekt sätt. Om man däremot glömmer att släcka ljuset eller på annat sätt långsamt tömmer det är det svårt att rätta batteriet.

Rätt skall vara rätt: För de som inte drar sig för att dra till skogs för att köra radio portabelt fanns det mycket att lära ikväll. På bilden nedan syns t ex ordförande Henrik / XTV ute i naturen med sin radio och ett par batterier. Om de var i gott skick när bilden togs vet väl ingen, men nästa gång det händer kan vi säkert räkna med att de är i toppskick!

73
Bruno / AXR

4 sept -17

Gott om folk i stugan ikväll: 10 medlemmar för att vara exakt: AXR BFE CEV GOD HDY JVU LZQ VLK WZR och XTV.

Det blev en del funderingar och förslag om hur vi går vidare med konfigurationen av Myggenäs QTHt via Remoterig-konceptet. Det handlar t ex om hur vi hanterar rotorn, bestämmer vilket slutsteg vi kan tänkas ha råd med och preampar för 2 och 70 cm. Vi hoppas ju att stationen i framtiden kunde utnyttjas mer än idag. Att fördela investerings- och driftskostnader på varje kört QSO är nog en tanke man bör avhålla sig från! Ett sätt att minska à-kostnaden är givetvis att köra fler QSOn.

Att det krävs omfattande utrustning, högt placerade antenner och många watt ut för att höra och höras på de korta vågorna blir man ständigt påmind om. Då är det betydligt mindre krävande att ägna sig på WSJT, dvs Weak Signal. En frekvensstabil sändtagare (alltså transceiver), en enkel dipolantenn och en dator med ljudkort är det enda som krävs. Med en uteffekt på cirka 5 watt blir inte heller elräkningen något större problem.

Inom WS-området är FT8 för närvarande ett verkligt ”hajpat” mode. Det ingår i Joe Taylors WSJT-X-svit. Det lanserades på försommaren och övertog då JT65-programmet som mest använda svagsignalsprogram på kortvåg. Och än mer än så faktiskt, det sägs också ha övertagit PSK31:s roll som mest populära digitala program för ”datakonversation”. Så mycket till konversation är det nu inte i JT65 eller FT8. Man utväxlar bara call, dB-styrka, lokator och 73. I FT8 handlar det om 15-sekunders sändningar som totalt maximalt tar 1,5 minut. Informationen i dessa korta snuttar  är hårt packade och repeteras många gånger. Med detta sändningssätt kan uteffekten begränsas till några watt.

För fullständighetens skull vlll jag påpeka att WSJT inte från början var primärt tänkt för QRP-liknande trafik på kortvåg utan mer var skapat för experiment ut i rymden, t ex månstuds och meteorscatter (JT65 och FSK441 m fl moder) eller för vågutbredningsexperiment med svaga signaler (WSPR). Joe Taylor / K1JT var, som väl är bekant, professor i radioastronomy i USA och fick nobelpriset i fysik 1993. Han är numera pensionär och ägnar sin tid åt att underhålla och utveckla WSJT-X-sviten.

Nästa måndag är det dags för mera handfasta saker. Då kommer Stig SM6YFP och berättar om hur man tar hand om sin blyackumulator. Missa inte detta!

73
Bruno / AXR

28 aug -17

Ikväll var det kvartalsmötesdags. När ordförande Henrik / XTV prick klockan 19.00 klubbade igång mötet var följande 10 medlemmar bänkade runt sammanträdesbordet: AXR BFE GOD HDY JVU PVU VLK WZR XTV och Tommy. På länk var också Jonny / WYA med. Det var ett första prov med den tekniken.

Henrik förvirrade de närvarande genom att börja med sista punkten på agendan som var  ”Aktiviteter” för att sedan stega uppåt mot första punkten: ”Ekonomi”. Skälet till detta försök till nyordning motiverade han med att kvartalsmötena har en tendens att dra ut på tiden med påföljd att sista punkterna på agendan ofta brukar ”ta stryk” och bli ganska summariskt behandlade. Gick ”tricket” hem? Jovisst. Här är några punkter vi diskuterade under kvällen:

Intresse visade sig finnas för att vi än en gång bokar utställningsmontern på Kulturhuset Fregatten i början på nästa år för att visa vad vår hobby går ut på. Upplägget tänker vi oss ungefär som vid föregående tillfälle i februari 2016. Lättfattligt om radio och något intressant om mikrodatorprogrammering.

Skall vi försöka arrangera en portabeltest för VHF i eget namn under 2018? En lockande idé tycker vi, som dock  innebär mycket planering, Under hösten skall vi bearbeta idéen.

Vi är duktiga på att sätta upp antenner och hjälper givetvis varandra i klubben när det behövs. Det gäller även frågor där radio och dator samspelar. Kanske finns det även icke-medlemmar i omnejden som är intresserade av denna hjälp? Också ett sätt att locka nya medlemmar.

Tommy / PVU överraskade vid kaffepausen genom att bjuda på tårta. Att han fått denna goda idé berodde på att han nyligen fyllt 50. Så mitt i planeringen för höstens aktiviteter blev det ett fyrfaldigt leve för jubilaren. Grattis i efterhand, Tommy!

Jonny / WYA var med hela kvällen via GoToMeeting. Det var en första test för att utnyttja projektorn bättre. Nästa steg är att utnyttja Skype för att t ex kunna bjuda in någon föreläsare.

73
Bruno / AXR

21 aug -17

En ganska vanlig klubbkväll med 10 medlemmar på plats för att prata om olika ting, bl a om radio: AXR BFE HDY JVU LZQ PVU VLK WZR XTV och Tommy.

Nästa måndag är det kvartalsmöte vilket medförde att vi under kvällen diskuterade några av de punkter som kommer upp under detta möte.

Ingvar / VLK jobbade med att koppla en dator till projektorn, som numera sitter fast monterad i taket. Med hjälp av dataprogrammet GoToMeeting och Skype skall vi försöka vi få till en intressant lösning för att t ex kunna bjuda in föreläsare via länk. Vid nästa måndags kvartalsmöte skall vi göra ett första försök i den riktningen.

När vi slutade för kväll vid niotiden blev vi varse att hösten snart är här. Det hade nämligen blivit halvmörkt. Ett tillstånd som tyvärr inte lär ljusna på länge.

Vi hoppas på många deltagare under nästa måndags kvartalsmöte som börjar klockan 19.00.

73
Bruno / AXR

14 aug -17

Antalet medlemmar som ägnar måndagskvällarna åt radioaktiviteter på Hougen skiftar verkligen. Förra måndagen var det fullt i stugan, idag var vi bara 5 här: AXR PVU XTV WZR och Tommy. Det hindrade dock inte att det blev en del gjort, t o m så mycket att kaffet blev stående odrucket.

Tommy / PVU tråcklade med APRS så mycket att han till slut lyckades få systemet att acceptera honom. Viss hjälp fick han förstås av Henrik och Johan. En dag skall jag försöka förstå varför någon ständigt vill kunna bli spårad.

”Weak Signals” var ett ämne som jag skrev om för några veckor sedan på detta forum, klicka här. Ämnet verkade intressant då och har sedan dess blivit ännu mer så.   Under de senaste veckorna har jag kört ett 50-tal JT9- och JT65-QSOn med nästan lika många olika DXCC-länder. Det är livlig aktivitet på många band, t ex 17-20-30-40 och 80M.  Just 80 meter har speciellt imponerat på mig. Med 6-7 watt har jag från mitt hem-QTH kört Brasilien, USA, Canada, Island plus en radda europeiska länder.

Det som gör det ännu intressantare är att utvecklarna av WSJT-x-programsviten, dvs Joseph H Taylor,K1JT och Steven J Franke, K9AN är själva ständigt igång att vidareutveckla programmet. Det görs hela tiden förbättringar.

Att köra JT-moderna är speciellt på så sätt att allt sköts av datorn. Sändningarna börjar en sekund efter varje minut och pågår i cirka 47 sekunder. Efter de 47 sekunderna har man 12 sekunder på sig att bestämma vad man vill köra påföljande minut. Det gäller alltså att vara snabb med musen. Det finns f ö redan en ny mode som ersätter JT65, nämligen FT8. Den är fyra gånger så snabb som föregångarna och har redan blivit något av en inne-grej bland svagsignalfolket.

Det finns väldigt mycket mer att säga när det gäller svaga radiosignaler. En sak t ex är att hela ”Joe Taylor-konceptet” har tillkommit på 2000-talet och bygger egentligen helt på program i dagens snabba datorer. Radion krävs givetvis, men bortsett ifrån att den måste vara frekvensstabil spelar den en något underordnad roll.

Jag kan verkligen rekommendera en titt på WSJT-X.

73
Bruno/AXR

7 aug -17

Det har varit lite glest med medlemmar under juli på måndagarna, men ikväll var det fullt i klubbhuset: 12 medlemmar AXR BFE CEV HDY JVU KHZ LZQ PVU VLK WZR XTV och Tommy! Ett tecken på att hösten är på ingång kanske?

Positivt idag var nyheten att fästena för vår nedfallna loopantenn gjorts klara för att åter hissa den antennen. Det krävs en mångfald kompetenser i en radioklubb för att den skall fungera väl, bl a djärva trädklättrare.

Som fortsättning på förra veckans blogginlägg om QRP-riggen med Arduino-tillägg kunde vi ikväll konstatera att projektet bör kunna fungera som tänkt. Johan / WZR och Peter / KHZ gjorde nämligen några justeringar som medförde att SSB-signalerna ”bar ut” på 40 meter. Vi räknar med att kunna presentera projektet under kvartalsmötet i slutet av denna månad.

Mycket folk i stugan medförde givetvis att det blev en mängd livliga diskussioner runt kaffebordet. En del till och med om radio. Det bådar gott för fortsättningen under hösten. I fjol kunde vi nöjt konstatera att vi då hade 25 procents bättre anslutning på måndagskvällarna än året före. Så här långt in på detta år kan vi faktiskt konstatera en ytterligare ökning.

73
Bruno / AXR

31 juli -17

Efter ett par lugna måndagskvällar var det ikväll lite bättre fart. 7 medlemmar var här: AXR HDY PVU VLK WZR XTU och Tommy.

På detta forum stod den den 29 maj några ord om ett Arduino-projekt vi tänkt köra under hösten. Det är en byggsats för en QRP-rig för 40 meter. Klicka här om du vill läsa mer om det. Under sommaren har Tommy / PVU byggt färdigt riggen och ikväll prövade vi den för att se om projektet ”håller”. Helt övertygade blev vi inte så för närvarande ligger vi lågt med att göra reklam för det. Beslutar vi oss för att projekt skall bli verklighet, kommer vi att ta upp beställningar och göra inköpet från Indien i klubbens regi.

Att köra med verkligt låga effekter, ”Weak Signals”, är i och för sig inte nytt i HAM-världen men få av oss i klubben har hittills prövat på det. Nu tänkte vi det skall bli ändring på detta. Under kvällen laddade vi därför ner mjukvaran WSJT-X version 1.7 och konfigurerade i första omgången för JT65.

WSJT-X Version 1.7 erbjuder åtta olika protokoll eller trafiksätt; JT4, JT9, JT65, QRA64, ISCAT, MSK144, WSPR samt Echo. De fyra första är designade för att kunna utföra tillförlitliga QSO under extrema svagsignalsförhållanden och använder näst intill identisk meddelandestruktur och källkodning. JT65 designades för EME (”månstuds”) på VHF/UHF-banden men har också visat sig vara effektivt för lågeffektskommunikation på HF banden. Alla fyra trafiksätt använder en-minuts tidsstyrda sändnings- och mottagningssekvenser vilket gör att ett QSO tar som minst fyra till sex minuter. På HF-banden är det möjligt att köra världsomspännande QSO med endast några få watts uteffekt. ISCAT och MSK144 är snabba protokoll lämpade för t ex meteorscatter.

Konfiguration för mottagning på kortvåg är enkelt och går snabbt. På t ex 7.076 hör man intensiv JT65-trafik långt in på nätterna. Vi fick snabbt ett grepp om hur det går till. Klicka på bifogad PDF-fil för att se hur det såg ut. Det bör ge en viss uppfattning hur det går till.

Sändningen via ljudkortet är principiellt som vid PSK eller RTTY men kräver här ganska många handgrepp. Plus en räcka makron. Dit kom vi inte i kväll. Men lite fascinerande var det.

ARRL har haft en drive under hösten att rea ut sina antennböcker. Vi passade på att fylla upp klubbens bokförråd med några av dem.

Värt att notera är att klubben inte är särskilt framstående på de låga banden. Vi har t ex ingen antenn för 160 meter. På 80 meter har vi endast 46 bekräftade länder, på 40 meter endast 90. Vi saknar också en speciella lyssnarantenner, s k beverages. Så nog borde antennböckerna kunna ge oss idéer.

Klicka på bilden så blir den betydligt tydligare.

 

 

73
Bruno / AXR

24 juli -17

Åter en lugn kväll. 6 klubbmedlemmar AXR HDY PVU VLK XTV och Tommy var här. Så mycket annat än kaffe och prat om bra (och några mindre bra) saker vi gjort tidigare i klubbens historia blev det inte.

Vi diskuterade lite över bästa sättet att återställa loopantennen. Men då ingen av oss kände för att klättra 17 meter upp i trädet blev det just det – diskussioner….

73
Bruno / AXR

17juli -17

Det är sommarstiltje på SK6QA nu. Det märktes tydligt ikväll. Vi var endast 6 medlemmar som slitit sig från hängmattan (eller vad det kan vara) och tagit sig till klubbstugan: AXR HDY PVU VLK XTV och Tommy. Plus en gäst, Kenneth Ottosson.

Vi ägnade en stund åt att fundera ut något sätt att återställa vår loopantenn, vars ena fäste släppt så där en 16-17 meter upp i ett träd. Någon klädklättring blev nu inte ikväll utan mer det vi är bra, nämligen ”kärnverksamheten”, kaffe och fikabröd.

73
Bruno / AXR

10 juli -17

Ikväll var vi blott 5 klubbmedlemmar som prioriterade en radiokväll på Hougen: AXR HDY WZR XTV och Tommy. Alltså stor skillnad mot förra veckans stora tillströmning. Det går upp och det går ner.

Vi som var här ägnade en stund åt att fundera ut hur vi på enklaste sätt skall återställa den nedfallna ändan av vår loopantenn. Det krävs en aborist för att klättra upp de sexton meterna för att återställa den fästpunkten. Tyvärr kände sig ingen för dagen manad för det uppdraget så tills vidare är SK6QA en radioklubb med antennhandikapp.

Det finns alltid saker att ordna till eller underhålla på måndagarna. Datorer och loggprogram som skall uppdateras till exempel. Eller inkomna QSL-kort som skall bladas in i kortlådorna.

Och så blev det förstås en stund kring vår kärnverksamhet, kaffet! Som alltid…

Vi hoppas på bättre uppslutning nästa måndag.

73
Bruno / AXR

3 juli -17

Ikväll var det mycket folk på Hougen! 14 medlemmar, vilket är all time high, åtminstone under de tio senaste åren. AXR BUA CEV KHZ LZQ NRN PVU VLK VWG WYA WZR  XTV YPE och Tommy. Och så vår sommargäst SM6JVU. Att så många sökts sig hit berodde nog till viss del på att vi ordnat grillkväll och att det också var fint väder. Nothing like a free meal….

 Medsols syns: Bengt/BUA sittande, Johan/WZR i blå tröja, Lars/NRN, Henrik/XTV, Johan/CEV, Tommy H, Jonny/WYA, Anders/JVU, Anders/YPE och Peter/KHZ.

Det blev också en del radiorelaterat ikväll, t ex sågs Jonny/WYA kolla sin nybyggda 40 meters miniwatts rig mot oscilloskopet att frekvensen låg rätt.

Vi kunde konstatera att remotekörning mot Myggenäsradion så här långt fungerar som planerat. Johan/WZR och Peter/KHZ diskuterade bästa sättet att styra rotor och slutsteg.

Anders/YPE hade med sig en repeater för 70cm som är tänkt att installeras i Göteborg länkad till vår nya 2 meters repeater i Ucklum. Viss installation i denna återstår att göra.

För att nämna några av kvällens aktiviteter.

73
Bruno/AXR

26 juni -17

Vid kvällens klubbträff var följande 7 medlemmar tillstädes: AXR HDY KHZ VLK WZR XTV och Glenn. Alltså några färre än vi varit vana vid under senare tid. Det berodde kanske på att några medlemmar fortfarande är bortresta i samband med midsommarfirande. Kommande måndag, alltså den 3 juli, har vi tänkt ordna grillparty. Det skall locka fler, hoppas vi. Fast det förutsätter att SMHI får fel i sin prognos som ”hotar” med lätt regn.

Runt teknikbordet var det intensiva diskussioner om hur man på bästa sätt löser tekniska frågor i samband med  att köra slutsteg och annan utrustning på distans.

Som medlemmar i ARRL får vi varje månad en nyhetsbulletin via mejl. Oftast handlar den om sådant som har ganska litet intresse utanför USA, men i junimejlet fanns det något som jag tycker är värt att nämna här. Under det gångna veckoslutet avhölls som väl många vet Field Day over there. Inför detta har många stater och lokala myndigheter gjort en tradition av att hedra amatörradion genom att proklamera Amatörradions månad eller vecka eller liknande. Så här t ex i Nevada inför årets Field Day:

In Nevada, Governor Brian Sandoval has proclaimed June as Amateur Radio Month. Sandoval’s proclamation cited the ability of Amateur Radio volunteers ”to provide their tireless service, personal equipment, and technological capabilities in the interest of the citizens of Nevada and the United States.” He also praised Amateur Radio’s part in encouraging the pursuit of educational and career opportunities in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) fields.

Intresserade kan ta del av hela listan över proklamationer genom att klicka här.

Kunde man tänka sig att Bo Pettersson, kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund göra något liknande här? Tanken svindlar.

Inne på ämnet radioamatörer i USA kan det kanske också vara av intresse att ta del av en annan notis i en tidigare ARRL-bulletin: I USA finns det för närvarande i FCC:s databas cirka 740.000 licensierade radioamatörer. Sedan FCC tog bort CW-kravet 2007 har det varje år utexaminerats cirka 30.000.

Hur är det då i Sverige? För att leva upp till USA-standard borde Sverige i förhållande till sin folkmängd ha 24.000 licenser. Sverige har blott cirka hälften, cirka 12.500. Antalet nyutexaminerade per år borde med USA-mått vara 1.000, men är bara cirka 180.

73
Bruno / AXR

19 juni -17

En sak kan man lita på; det är alltid folk i SK6QA:s klubblokal på måndagskvällar. Så ock ikväll. 9 klubbmedlemmar var här: AXR BFE HDY KHZ PVU VLK WZR XTV och Tommy. Samt vår sommargäst, Anders SM6JVU.

Det är ju lite av säsong för 6-metersbandet nu på sommaren. Just ikväll var det öppning och Leif /HDY gjorde några försök att bättra på klubbens statistik. Trots att klubben haft utrustning för bandet i snart 10 år har vi till dags dato faktiskt inte lyckats få bekräftat mer än drygt 20 länder.

Så mycket bättre på 80 meter är det inte heller. Efter 35 år har klubben faktiskt bara lyckats få bekräftat 45 länder på det bandet.

Vid nio-snåret när de som fortfarande var kvar beredde sig på att stänga shacket och gå hem, uppstod det plötsligt intensiv aktivitet. Det berodde att Johan / WZR i ett utbrott av arbetsiver kom på idéen att rensa bordet där operatörsplatsen för den planerade remotestationen skall bli. Utformningen av denna utlöste en livilig diskussion om var de olika delarna skall stå för att nå bästa funktion. Återstår att se vad resultatet blir.

73
Bruno / AXR

12 juni 17

8 klubbmedlemmar: AXR CEV HDY OEQ PVU WZR XTV och Tommy var här ikväll. Dessutom hade vi en gäst från Göteborg: SM6JVU Anders. som var på besök i grannskapet och ville bekanta sig med den lokala radioklubben. Gäster är alltid välkomna till våra måndagsträffar. Och även annars givetvis.

I förra måndagens blogg beskrevs hur vi monterade vår projektor i taket. Ikväll gick den mesta tiden åt att få den strömsatt och kopplad till en laptop. Med stöd av vårt WiFi-nät kunde vi efter en stund koppla upp oss mot Youtube och här nedan syns hur vi koncentrerat kikar på en rysk film om EME-bounce på 77 GHz. Det var inte utan att man kände vibbar från sent 1950-tal då svensk TV just startat upp och folket satt i stugorna andäktigt stirrande på en testbild. Detta var ungefär lika roande….

Nästa steg i detta lilla projekt är att permanenta dator- och högtalararrangemang. Vi kan se många möjligheter när det nu blir lätt att snabbt få igång visningen.

Vår nya 2-metersrepeater RV57 fortsätter att impa på omgivningen. Tyvärr hann vi inte anmäla den till QTCs sammanställning i juninumret, men den finns i SSA:s repeaterkarta, se f ö  utdraget här. Fler detaljer på vår Facebook-sida.

73
Bruno / AXR

5 juni -17

Ikväll var vi 8  klubbmedlemmar som sökt oss till klubbstugan på Hougen: AXR HDY PVU VLK VWG WZR XTV och Tommy.

I en radioklubb handlar inte allt om att prata eller köra radio. Så t ex ikväll var det dags att klippa gräsmattan runt klubbhuset. Nåja, gräsmatta? Det är ju ingen golfgreen precis.

För något år sedan skaffade vi en projektor att ansluta till en dator. Tanken var att vi lätt skulle kunna visa bl a intressanta amatörradioklipp från t ex Youtube på duk. Tyvärr har projektorn hittills utnyttjats väldigt lite, främst beroende på det myckna plocket med att ta fram och montera upp den för visning i praktiken hindrat oss från att ordna spontana visningar.

Lösningen av projektorproblemet fick en snabb skjuts framåt när Tommy under senaste kvartalsmötet åtog sig att göra ett lämpligt fäste för att skruva fast projektorn i taket. Ikväll levererades fästet och efter en stunds skruvande satt projektorn där snyggt i taket.

Nästa steg är att ordna anslutningar till dator och högtalare och också hitta lämpliga platser för dem. Slutmålet är att få till någon form av Skypelösning som gör att vi kan ordna videokonferenser.

Vår nya VHF-repeater i Ucklum testades ikväll med mycket gott resultat. Anders / YPE, t ex, anropade oss från sin hemadress i Länsmansgården i Göteborg och kunde konstatera mycket god läsbarhet.

Som vanligt hade kärnverksamheten, kaffe med tilltugg alltså, sin plats.

73
Bruno / AXR

29 maj -17

Sista måndagen i maj betyder kvartalsmöte, så också i år. 8 klubbmedlemmar, AXR HDY PVU VWG WZR XTV YPE och Tommy var här för att ventilera de saker som stod på den i förväg utsända agendan.

Tommy / PVU, t ex, redogjorde för ekonomin som fått ett ”hack” genom inköpet av IC 7100 men i övrigt så här långt inte innehöll några överraskningar. Ett orosmoln finns det dock: Hur stor kommer vår andel föreslås bli av den fasta kostnad för el och vatten som båtklubben förhandlat sig till? Den kostnaden kommer att avgöra hur länge vi har råd att vara kvar i klubbstugan. Bortsett från elkostnaden sitter vi säkra minst t o m maj 2019.

Sedan en tid tillbaka har vi inte haft någon repeater igång inom vårt område. Men den bristen är nu åtgärdad. En splitter ny VHF-repeater, skänkt av en godhjärtad radioamatörvän är nu monterad i Ucklum och skall snart vara igång.

Vi är tyvärr inte mästare i att hitta nya aktiviteter. Ett lovvärt försök i den riktningen är inköpet av en QRP-radio i byggsats för 40 meter (BITX40) som vi har tänkt skall sysselsätta den s k Arduino-gruppen under hösten. Tanken är att intresserade kan köpa in egna byggsatser. De köps från Indien och styckevis kostar de USD59 inklusive frakt.

Innan vi stängde mötet konstaterade vi att vi tyvärr inte är så flitiga på att köra radio som man borde vara i en radioklubb. Vi funderade över några aktiviteter för att bli bättre.

Sedvanligt protokoll från mötet kommer om ett par dagar.

73
Bruno / AXR

22 maj -17

8 klubbmedlemmar var här ikväll: AXR HDY GOD PVU VLK WZR XTV och Tommy.

Mats Espling SA6EAN tittade in en stund. Mats är som väl alla vet SSA:s VHF-manager. Han har gästas oss några gånger under de senaste åren och försökt lära oss hur man bemästrar de verkligt ultrakorta radiovågorna som exempelvis 47 GHz. Det har dock inte blivit så mycket ultrakort i vår klubb men det beror definitivt inte på Mats.

Mats kom närmast från Billströmska Folkhögskolan på Tjörn där han är huvudansvarig för sommarens Nordiska VUSHF-möte som äger rum om ett par veckor.

När det kommer gäster, speciellt sådana som började med radio för länge sedan, blir det ofta att man pratar om hur det gick till förr, vad som gjorde att man blev intresserad av radio och också spekulationer om hur länge till hobbyn lever. Mats berättade att han för sin del började som kortvågslyssnare. Det gav åtminstone mig en tankeställare. Hur kommer man idag överhuvudtaget i kontakt med radiovågor på det sätt som var naturligt så länge det fanns rundradiosändningar på mellan- och kortvåg? Många minns väl än ”The Great 208”, dvs Radio Luxembourg, som fram till början av 1990-talet spelade pop-musik dygnet runt. Det var inte direkt HIFI, men alla lärde sig att hitta dem på 1440 kHz. Och på kortvåg fanns det massor av stationer och lyssna på och sända SINPO-rapporter till och sedan få QSL-kort.

Idag när radiovågor egentligen är mer utnyttjade än någonsin finns det väl ingen som skruvar på en radioskala? Bortsett från oss radioamatörer, förstås! Eller blir det så en dag att radiovågor blir något mystiskt (eller mytiskt) som t o m får uppleva en renässans?

Nå, allt kretsade ikväll inte kring dylika spekulationer. Frågor kring hur vi skall sätta upp IC 7100 för fjärrstyrning på bästa sätt diskuterades, liksom olika frågor hur man kan utnyttja logg-programmet Logger 32.

Nästa måndag, alltså 29 maj, är det ånyo tid för kvartalsmöte. Under föregående kvartalsmöte var Vattenfalls hot att driva iväg oss det stora orosmolnet. Detta moln har till viss del skingrats, åtminstone för ett par år framåt. Men det finns andra saker att prata om, t ex fjärrstyrningen av Myggenäs QTHt. Som vanligt skickas en kallelse med en lista på diskussionspunkter ut. Vi hoppas på ett välbesökt kvartalsmöte.

73
Bruno AXR

15 maj -17

8 klubbmedlemmar var här ikväll: AXR BFE HDY PVU WZR XTV Tommy och Glenn.

En  ganska så vanlig klubbkväll. Lite skruvande på radion dock utan att vi hörde några intressanta stationer att ropa på. Så det blev mest radiosnack under kvällen runt kaffebordet med gott tilltugg.

Vi har tagit hem den nya radion IC 7100 för att bättre få grejat till remoterig-kittet. Det är bl a  C-IV-interfacet vi har svårt att få att fungera som vi vill. Johan / WZR prövade olika inställningar utan att få  till det. Tydligen behövs en speciell kabel som vi inte har just nu.

För några veckor sedan, närmare bestämt den 10 april, skrev vi här att vi blivit intresserade av en byggsats för en 40 meters QRP-rig som fått mycket lovord i senaste numret av QTC. Vi tyckte att det kunde vara ett intressant projekt för Arduino-gruppen under hösten så vi beställde den. Idag kom det lilla paketet från Indien. Alltid spännade att öppna paket.

73
Bruno / AXR

8 maj -17

9 klubbmedlemmar var här ikväll: AXR HDY KHZ OEQ PVU VLK WZR XTV och Tommy.

Ikväll handlade det mesta om hur vi på bästa sätt skall kunna konfigurera den nyinköpta IC 7100. Johan / WZR hade det svettigt framför wyteborden för att få plats med alla kopplingar.

Det är mycket som skall med. Själva radion står där antennerna finns, alltså på Myggenäs, medan manöverpanelen ställs på Hougen. Enheterna är förbundna med varandra med Remoterig via internet. Kvällen kan väl bäst sammanfattas som att antalet svar var färre en de frågor som lämnades olösta. Men räds ej, när vi bortåt sommaren fått svar på alla frågor kommer det att fungera som en dröm och vi slipper att klättra upp få Myggenäsberget för att köra NAC-tester och annat.

En del svårare blir det nog att få snurr på RS-BA1 Remote Control Software som skall göra att var och en från sin hemdator kan köra systemet via internet. På pappret låter det som programmet är som skräddarsytt för IC 7100. Men efter en stunds läsning av användarkommentarer på eHam.net blir man något mer fundersam. Här varierar betyget mellan 0 och 5. IP-adresser och hantering av brandväggar är tydligen stora stötestenar. Tur att vi i klubben har en IT-klippare av rang i Ingvar / VLK för att lösa dessa frågor åt oss!

Spännande tider stundar, alltså. Mycket att prata om den 29 maj under kvartalsmötet med andra ord. Kallelse med punkter att diskutera då kommer inom kort.

73
Bruno / AXR

1 maj -17

1:a maj är helgdag, en dag då arbetets dag skall firas. Kan väl så vara, men det hindrade i alla fall inte en ”drös” radioamatörer att ta sig till schacket ikväll, närmare bestämt 7 medlemmar:
AXR HDY PVU WZR XTV YPE och Glenn. Samt en gäst.

Ordet amatör hade Tom Segalstad, LA4LN, slagit upp i en nyutkommen norsk synonymordbok och fått förklaringen 1 oprofessionell person, dilettant, fuskare (i facket), lekman, självlärd
2 nybörjare. Är det så vi radio-amatörer uppfattas undrar Tom. Helt galet i så fall. Detta är taget ur en artikel i senaste numret av den norska motsvarigheten till QTC, NRRL:s amatør radio. Denna mycket läsvärda tidning har vi nu möjlighet att läsa på SSA:s hemsida under fliken QTC.

Anders / YPE, en medlem vi tyvärr inte ser i schacket varje måndag, var på besök. När Glenn kom in med något som såg ut att vara ett SDR receiver kit av någon slag utan någon som helst specifikation kunde inte Anders låta bli att ”kasta sig” över den. Det var en utmaning han inte kunde motstå, Ett envetet letande på nätet gav ett visst resultat, men helt i mål kom inte Anders ikväll.

Den nya radion IC 7100 med remoterig-koppling mellan Myggenäs och Hougen orsakade en del huvudbry för andra i kväll. Efter en stunds experimenterade fungerade fjärr-styrningen. För tisdagens dags tvåmeterstest är den dock ännu inte klar att köras från Hougen. Bland annat saknas i dagsläget rotorstyrning och slutstegsmanövrering.

Åter till NRRL:s amatør radio så innehöll samma nummer som nämns ovan en mycket läsvärd artikel om solens påverkan på radiovågornas utbredning skriven av samma Tom LA4LN. Den är visserligen på norska men tämligen lättläst i alla fall. Klicka här för en PDF-fil.

För den som inte känner för att läsa norsk följer här en sammanfattning av hans slutsatser vad gäller kortvågskonditionerna under de närmaste åren. Soldata visar att solfläcksaktiviteten är på nedåtgående och det är en reell möjlighet att vi kan vara på väg in i ett långvarigt solfläcks-minimum. Det betyder i så fall dåliga konditioner, speciellt på de högre HF-frekvenserna, men kanske också på de lägre HF-frekvenserna helt ner på 160 meter. Det beror på lägre solarfluktuation kombinerat med högre A- och K-index ger mycket dåliga förhållanden för radiovågornas utbredning.

Emellertid kan högre A- och K-index ge bättre möjligheter för kontakter på VHF via norrsken (Aurora). På kortvåg bör antenner med låga vertikala strålningsvinklar vara en betydlig fördel om man vill uppnå långa kontakter, DX.

73
Bruno / AXR

24 april -17

9 klubbmedlemmar var här ikväll: AXR BFE HDY PVU VLK WZR XTV Glenn och Tommy.

Vår nye medlem Glenn är blind men mycket intresserad av att bli radioamatör. Han har varit här några gånger för att känna på radion och klubbatmosfären. För en seende person låter det svårt att kunna utöva hobbyn, men att det inte är omöjligt finns det flera bevis på i Sverige. En modern transceiver innehåller t ex flera hjälpfunktioner för icke-seende personer: Frekvensen kan ställas in med tangenter, talsyntes talar om S-värde, frekvens och mode. Dessutom kan man aktivera en funktion som piper när man kommer över bandgränser. Vi hoppas Glenn skall få utbyte av medlemsskapet i SK6QA.

Som framgått av tidigare inlägg här har vi beställt en ny radio, en IC 7100, för att kunna köra Myggenäs-QTHt på distans från klubbstugan. Utöver radion har vi också beställt och fått leverans av ett Remoterig-set. Det är boxar som ligger mellan radio och internet. Utöver att få Remotrig att fungera är det flera andra hinder på vägen: rotorstyrning och slutsteg för att nämna två.

Leif / HDY var envis med Winkeyern i kväll och lyckades också till slut trots pile-up få Maldiverna 8Q7QV på 30 meter i loggen. Kampen går ju vidare mot 1.500 QSOn som är nästa steg i Challenge-plaketten.

73
Bruno / AXR

17 april -17

Det må vara helgdag, men måndag är måndag och då är det alltid aktivitet på SK6QA! Så ock denna Annandag Påsk. Vi var visserligen lite färre gubbs i kväll än vi brukar vara, bara 5 medlemmar: AXR CEV HDY PVU XTV, men livlig aktivitet var det likaväl.

Det berodde till stor del på att vi hade nya prylar att bekanta oss med, nämligen en IC 7100 med Remoterig. I och för sig inte den nya radio vi beställt utan en likadan som Henrik / XTV plockat fram ur sina gömmor. Med riktiga prylar på plats kunde vi se ett par frågetecken rätas ut medan en rad andra visade sig. Och fler kommer det att bli. Det kan ju tyckas lite äventyrligt att beställa grejer utan att ha alla lösningar på papper. Men lite utmaningar måste det vara i en radioklubb för att ínte allt skall gå på tomgång. Fortsättning följer.

Det finns många intresseriktningar för en radioamatör. Här är en något mer udda: Very High Speed CW. För den som behärskar CW i så där maklig 100-takt finns det något som framstår som ganska ouppnåeligt: att koda av 50 – 60 wpm, alltså 250-300 tecken i minuten eller t o m ännu högre. Och då inte Contest-style, alltså en anropssignal och ett löpnummer vilket inte är så svårt i upp runt 200-takt, nej att tyda betydligt längre textstycken. Hur man kan det har åtminstone jag funderat över ibland.

I majnumret av ARRL:s månadstidning QST finns det en intressant artikel om hur man lär sig detta. Förklaringen är att man istället för att tolka CW tecken för tecken, måste man precis som när man läser en text, träna upp förmågan uppfatta hela ord. Det gör man genom att tillämpa Wordsworth-metoden som innebär att orden sänds i hög hastighet (i skurar) inledningsvis med långa mellanrum.

Den som vill läsa hela artikeln kan klicka här.  Författaren påpekar i slutet av artikeln att den som tvivlar på sin förmåga att kunna uppfatta ordskurar förmodligen redan gör det åtminstone när det  gäller två ord: CQ och sin egen anropssignal.

Någon frågar sig naturligtvis vad det är för nytta med denna färdighet. Tja, förmodligen samma nytta som för golfspelaren när denne plöjer greenar för att att förbättra sitt handikapp från 34 till 33.

73
Bruno  / AXR

10 april -17

Ikväll var vi 8 klubbmedlemmar i stugan: AXR BFE HDY PVU VLK WZR XTV och Tommy. Oron att bli hemlösa har legat tung över oss sedan vi i höstas fick veta att husägaren, dvs Vattenfall, umgicks med idéer att hitta en köpare till området som förmodligen inte var så intresserad av att agera husvärd åt en amatörradioklubb. Den omedelbara risken att behöva leta efter ersättningsboende verkar för närvarande vara eliminerad, men slutet kan ändå bli väldigt obehagligt eftersom vi löper risk att få betydligt högre hyreskostnader.

Men ikväll lät vi inte detta hot störa oss så mycket. Istället resonerade vi kring styrelsens beslut att köpa in en ny radio för Myggenäs-QTHt, en IC 7100. Tanken är att med nyanskaffningen kunna utnyttja Myggenäs bättre genom att kunna köra det ”remote” här från klubbstugan på Hougen. För detta lämpar sig IC 7100 alldeles speciellt väl eftersom man kan placera huvudenheten där antennen sitter och manöverpanelen i klubbstugan och binda samman dem via internet. Det kommer givetvis att krävas en del ”plock” för att få det att fungera med rotorstyrning, slutsteg mm, men det är ett pill vi ser fram emot.

För att göra det hela ännu mer tillgängligt tänker vi komplettera detta set-up med Icoms RS-BA1 IP Remote Software. Detta innebär förhoppningsvis att var en skall kunna köra Myggenäs-stationen hemifrån via sina bredbandsanslutna persondatorer. IC 7100 har förutom VHF/UHF även HF-band, vilket med lämplig antennutrustning öppnar för ytterligare möjligheter.

Alternativen att köra ”remote” är flera och än fler kommer det med all sannolikhet att bli. En mycket intressant artikel i ärendet fanns i ARRL:s aprilnummer av QST: DIY Remote Radio Now. Intresserade kan läsa artikeln här.

BITX40 – QRP-radio i byggsats för 40 meter var en artikel i senaste numret av QTC som intresserat några av oss i klubben. Vi planerar att skaffa en sådan byggsats och ha den som ett litet projekt på måndagskvällarna framöver. Byggsatsen kostar USD 59. Kanske finns det fler i klubben som är intresserade att ”hänga på” och få en egen QRP-rigg för en billig peng på köpet. Hör av dig till Johan WZR, som kommer att vara byggansvarig, eller någon annan i styrelsen om du är intresserad.

Den observante har kanske noterat att vår klubbmedlem Jonny SM6WYA återupptagit funktionen som provförrättare i SSA. Det är en nyhet som vi i SK6QA ser synnerligen positivt på!

73
Bruno / AXR

13 mars -17

Att prata om radio och relaterade ting verkar vi i SK6QA aldrig tröttna på. Som ikväll t ex när 10 medlemmar samlats i klubbhuset för just detta. Dessa 10 var AXR BFE CEV GOD HDY OEQ PVU WZR XTV och Tommy.

En återkommande fråga är hur vi skall kunna förbättra lyssningsmöjligheterna i vårt Myggenäs-QTH. Som en åtgärd visade ikväll Jan / BFE på en lösning för ett 2M-filter. Det blev en jobs-post för Leif / HDY.

Vår nye medlem från Ungern, Imre med signalen HA5GOD kunde meddela att han fått byta ut H-et i signalen till ett S och därför numera är SA6GOD. En annan god nyhet för honom var att den signalen är för alltid och kostnadsfri.

73
Bruno / AXR

6 mars -17

Ikväll var vi 8 klubbmedlemmar i stugan: AXR BFE GOD KHZ VLK WZR XTV och Tommy. Dessutom hade vi besök av en tidigare medlem, Mats SM6WRK. Kring kaffebordet var det ganska lugnt med lite funderingar kring våra lokalproblem och annat.

Något livligare blev det när vi återupptog de diskussioner kring Myggenäs-QTHts störningar som vi inledde under förra veckans kvartalsmöte. Ett av de upplevda störproblemen där är förknippade med SK6VHF:s tvåmetersfyr på Vetteberget nära Bleket på Tjörn. Med tanke på att den ligger mer än 100 kHz högre i frekvens tycker vi att det är märkligt att dess 15 watt är så störande. Avståendet fågelvägen är trots allt drygt 16 kilometer. Vi har heller ingen dålig radio så detta är en fråga som måste utredas bättre.

Förra veckan presenterade vi DXCC Challenge-plaketten som bevis för många års långväga kortvågs-QSOn.

Denna vecka var det så dags för några andra diplom till SK6QA som bekräftar många QSOn på de korta och ultrakorta vågorna. Ordförande Henrik / SM6XTV, trägen operatör på 2M och 70cm, fick nämligen äntligen nöjet att öppna ett kuvert från SSA:s NAC-manager Jan Wedin/SM4HFI med fyra diplom. Hur är det man säger? Den som väntar på något trevligt, väntar alltid för länge.

För att spara utrymme har de fyra diplomen redigerats ihop på en bild. Klicka på bilden så blir texten lättare att läsa.

73
Bruno / AXR

27 feb -17

Ikväll var det årsmöte med bra uppslutning: 13 medlemmar hade mött upp för att säga sin mening om det gångna SK6QA-året: AXR BFE CEV HDY LZQ NRN VLK WZR WYA XPU XTV YPE och Tommy. Bra uppslutning inte minst för att styrelsen slapp att stå där efteråt med ett antal semlor att själva äta upp!

Själva årsmötet gick som på räls. Ekonomin befanns vara god i ordning, styrelsen fick sin ansvarsfrihet och omvaldes liksom revisorer och valberedning.

Under punkten Verksamhetsberättelse kunde vi presentera den DXCC Challenge-plakett som här visas till höger. Det har gått åt ett antal timmar under hösten för att producera det underlag som krävts för att bevisa de drygt ettusen poäng som är förutsättning för ansökan. Det har f ö tagit 13 olika klubbmedlemmar 32 år att skrapa ihop dessa  ”pinnar”. Klicka på plaketten så blir texten tydligare!

Nu gäller det att hitta en bra plats i schacket att hänga den på. Våra akuta lokalproblem kan tyvärr medföra att vi blir tvungna att plocka ner och magasinera den under hösten om allt går riktigt illa. För kvällen sköt vi dock dessa tankar åt sidan.

Efter en efterlängtade paus med kärnverksamhet, alltså kaffe och semlor, klubbade den nu omvalde ordföranden Henrik XTV igång kvartalsmötet. Stor plats under mötet tog naturligtvis frågor runt Vattenfalls planer att göra oss husvilla. De flesta frågor blev förstås obesvarade.

En fråga som återkommer vid varje kvartalsmöte är de besvärande, delvis egenproducerade, störningarna på Myggenäs-QTHt. Ikväll blev vi överens om att det nu skall tas krafttag för att lösa dem. När detta är gjort aktualiseras en annan fråga när det gäller detta QTH, nämligen  önskemålet att få till ett väl fungerande set-up för att kunna  köra det på distans.

En överraskning för kvällen var nyheten att Jonny SM6WYA beslutat återuppta uppgiften att fungera som SSA:s provförrättare. Som alla vet höll Jonny på med detta under ett tiotal år men slutade när SSA för några år sedan strulade till processen. I SARK tror vi det är en bra idé att det på nytt kommer att finnas en lokal provförrättare.

73
Bruno / SA6AXR

20 feb -17

Lite glesare i lokalerna var det ikväll. Endast 6 medlemmar var här: HA5GOD AXR BFE HDY XTV och Tommy.

I samarbete med ABF hade vi annonserat om Öppet Hus ikväll för intresserade av amatörradio. Erkännas skall att vi tvivlade på att särskilt många skulle uppmärksamma den ganska anonyma notisen i ABF-programmet och väntade oss ingen invasion. Därför blev vi positivt överraskade när vi fick under kvällen kunde räkna in besök av två HAM-intresserade personer!

Förhoppningsvis fick de ett positivt intryck av hobbyn. Vi gjorde i alla fall vårt bästa för att belysa olika sidor av det vi håller på med. Leif / HDY, t ex visade ”live” hur DX-ing går till. Han jagade envetet OH2IS som körde från PJ7 Sint Marteen, en ö i nederländska Antillerna, på 20 meter. Men ikväll var ”fiskelyckan” skral, det blev inget QSO.

Nästa måndag är det årsmöte med efterföljande kvartalsmöte. Med tanke på att det finns en del pengar i kassan borde vi kunna se fram mot intressanta diskussioner om vad vi skall satsa på. Vi ser också fram mot att få frossa i de traditionsenliga semlorna mellan årsmöte och kvartalsmöte. Hoppas på stor uppslutning på årsmötet!

73
Bruno / AXR

13 feb -17

Ikväll var vi 8 medlemmar, alltså något färre än vanligt, som tagit oss till klubbstugan: AXR CEV HDY PVU VWG XPU XTV och Tommy.

Tommy hårdtränar inför certifikatprovet bl a genom att köra igenom frågorna i PTS övningsprov. Frågorna är av samma typ som kan komma i ett verkligt prov och därför ett ganska bra sätt att stämma av de egna kunskaperna. Ett problem är dock att man efter att ha gjort ett övningsprov endast får veta om man gjort några fel, inte exakt vilka fel, det får man själv försöka resonera sig fram till. I kväll var avsnittet reglemente, lagar och trafikmetoder på tapeten och helt klart är att proven nu är betydligt svårare än de var för tio år sedan under den s k laglösa tiden. Bland annat fann vi att några frågor om repeatrar inte var helt lätta att besvara även om vi hjälptes åt.

Vi har som bekant ett lönsamt samarbete med ABF. Då och då får vi förslag från deras sida om aktiviteter. Ett sådant ses till höger. Det är taget ur ABF:s vårprogram och handlar som synes om att vi har öppet hus för allmänheten nästa måndag, alltså den 20 februari.

Vi undrar förstås hur många i ”allmänheten” som sett denna notis. Men lagen om alltings elände säger att om man inte planerar för något så  kommer det att välla in folk. Så vi förbereder oss alltså! Se under På gång. Dessutom kommer det att vara en blänkare på Facebook.

73
Bruno / AXR

6 feb -17

Efter det vi varit husvilla på grund av strömbortfall under tre måndagar på raken var det skönt att vara tillbaka i den egna klubblokalen. 12 medlemmar var här ikväll: HA5GOD AXR BFE CEV HDY PVU VLK WRK WZR XPU XTV och Tommy. Risken för ytterligare strömavbrott verkar vara undanröjda.

Det var en ganska normal klubbkväll. Mycket aktivitet relaterad till Arduino, lite radiokörning och mycket prat om radio kring kaffebordet.

En ovälkommen jobbspost för oss är att vår (dvs Henriks) 2m-repeater SM6XTV/R måst stängas av efter inkomna klagomål från omgivningen att den stör. Nu finns det tills vidare ingen relästation i STO-området.

73
Bruno / AXR

30 jan -17

Förra veckans blogg avslutades med att försäkran om att vi skulle vara tillbaka i klubbstugan nästa måndag, dvs ikväll. Men hej vad vi bedrog oss. Under veckoslutet tänkte jag köra en RTTY-Contest från klubbstationen. Det gick bra under lördagseftermiddagen, men på söndagsmorgonen var det strömlöst igen. Vår kontaktperson på båtklubben, som vi hyr klubblokal av, kunde meddela att Vattenfall Hamn stängt av strömmen eftersom det låg en oljebåt inne. Skäl okänt, inte så muntert alltså!

Måndagskvällen klubbkväll fick därför återigen bli i ABF:s lokaler. Inte för att det är något direkt att klaga på där, eftersom där finns det mesta inklusive WiFi. Men det blir inte alls samma stämning utan den vanliga radiomiljön, så kvällen kändes ”änna” lite avslagen. Det faktum att vi inte lyckats få något besked om orsaken till den avsiktliga avstängningen gjorde inte saken bättre. Så det blev ganska tidig hemgång.

Sent måndagskväll skickade jag ett mejl till kontaktpersonen på båtklubben vari jag frågade om vi måste räkna med strömavbrott varje gång det ligger en oljebåt vid kaj. Under kvällen inkom följande något lugnande mejl:

”Nej vi skall inte vara utan ström när oljebåt ligger inne. VF vill inte att vi felsöker i hamnens elsystem när båt lastar/lossar. Aktuell båt lämnar onsdag em och vi hoppas därefter komma igång med felsökning, i slutet av veckan. Elektrikerna är stressade då de samtidigt hade en brand i sin pumpstation i helgen.

Beroende på vad felsökningen resulterar i, kan åtgärd bestämmas. Målet är att få till en stabil elleverans likt tidigare.”

Man får nog ha förståelse för deras synpunkter. Nu håller vi tummarna.

73
Bruno / AXR

23 jan -17

Sedan ett par år tillbaka har klubben ett samverkansavtal med ABF som vi haft stort utbyte av hittills. Ikväll såg vi ytterligare en fördel: Vi kunde utnyttja deras lokal för att kunna ha vår veckovisa klubbkväll när vårt eget klubbhus är mörklagt. 8 klubbmedlemmar hade hittat hit: AXR HDY PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy. Dessutom en gäst långt borta härifrån, en radioamatör från Ungern, Imre Vari HA5GOD. Numera boende på orten så vi hoppas få se honom fler klubbkvällar.

Som framgått på den här sidan tidigare har vi en livaktig grupp som håller på med programmering av mikroprocessorer. Dessa små komponenter är lätta att ta med sig, det märkte vi ikväll. Ena ändan av bordet var fullt av de små prylarna.

Härintill syns Tommy / PVU i full gång med att övertyga Imre om fördelarna med något Arduino-projekt han jobbat med. Även Imre visade sig vara mycket intresserad av Micro-processorer.

Tidigare under kvällen fick vi veta att vi fått tillbaka strömmen till vår klubbstuga. Dock kommer det att ta minst ett dygn för att få upp värmen i det helt utkylda huset så vi valde bort alternativet att sitta och huttra i tio grader.  Men nästa måndag är vi tillbaka på Hougen. Åtminstone tills vidare.

73
Bruno / AXR

16 jan -17

Ikväll var det strömlöst i klubbstugan. Och kallt, nollgradigt inomhus och ett antal minusgrader utomhus. Strömbortfallet uppstod i torsdags men av olika anledningar påbörjade inte Vattenfall felsökningen förrän under dagen. Man konstaterade ganska snabbt att felet låg någonstans i matarledningen men hade svårt att ange hur lång tid det skulle ta att fixa det.

Oron över frostskador på vattenledningssystemet steg i takt med ökande minusgrader. Därför var vi ett gäng som sökte oss till stugan en stund på måndagskvällen i syfte att förhindra skador.

Men som redan sagts: Det är mycket osäkert när felet är lagat, kanske t o m kommande måndagskväll är i fara.

Alltså, ingen radiorelaterad klubbkväll denna vecka, åtminstone inte så här långt. Men lite radionews kan väl inte skada, eller?  I februari månads QST, som nu finns att läsa på nätet, finns en intressant artikel där man resonerar kring hur man lämpligast kan förhålla sig till kommande solfläcksminimum, som man räknar med skall ”bottna” 2020. Artikeln heter Get Ready for the Solar Minimum och kan läsas här. Som vanligt blir den lättare att läsa om man håller ner Ctrl och rullar med mushjulet.

73 Bruno /AXR

9 jan -17

SARK ångar vidare i 2017! Andra klubbkvällen på det nya året var här 11 radioamatörer i full gång i schacket.10 klubbmedlemmar AXR BFE CEV HDY PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy plus en gäst Kenneth / SM6WZP.

Teknikgänget, eller det vi ibland kallar Arduinogänget, ikväll förstärkt med gästen Kenneth, var igång värre. Det var så intensivt i detta rum att t o m kärnverksamheten, alltså kaffet, glömdes bort. Vad de exakt höll på med framgick dock inte. Men något tekniskt var det i varje fall. Hett blev det i alla fall i rummet, rent bokstavligt. Värmen behöver väl inte vara så uppskruvad, tyckte någon.

Vi övriga deppade över det dåliga resultatet från förra tisdagens 2 meters NAC-test, sämsta resultat från Myggens-QTHt sen starten där 2012. Hög brusnivå och QRN bidrog kanske. Eller är kanske störningarna egenproducerade?

Lite resonemang om hur RTTY fungerar blev det till kaffet. AFSK eller FSK? Liksom skillnaderna mellan att köra på övre eller undre sidbandet, kan man prata om länge; ju längre, ju mer kan man snurra till det.

Ja, så gick också den klubbkvällen till historien.

73
Bruno / AXR

2 jan -17

2017 års första klubbkväll! Alla jul- och nyårsaktiviteter verkar inte ha satt ner lusten till att pyssla med radiorelaterade ting. Åtminstone inte om man skall döma efter uppslutningen i kväll. 10 klubbmedlemmar var här: AXR BFE CBT HDY PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy. Alla pigga på att pröva nya  idéer för att lyckas bättre på radiobanden.

Arduinogruppen är ständigt på gång för att pröva nya vägar för att få sina små mikroprocessorer att utföra storverk.

Här är det Tommy / PVU som fått till något som ser ut som en snurrande propeller. Vad den skall vara till för? Det får bli dagens bildgåta.

Kring kaffebordet var det naturligtvis en del diskussioner om våra möjligheter att hitta ett nytt QTH i klass med det vi haft tillgång till under de senaste åtta åren. Verkar inte helt enkelt, men intresset saknas inte.

Årets första QSO med SK6QA-signalen gick till Oman. Det var Leif / HDY som knackade CW med A45XR i Oman på 80 meter. Kondsen är ganska bra nu på de lägre banden. Här hörs många CQ DX på kvällarna.

Det drar ihop sig till årsmöte, som i år är den 27 februari. Det skall göras bokslut och det skall skrivas verksamhetsberättelse. När vi ser tillbaka på 2016 kan vi konstatera att det var ett ganska bra verksamhetsår för SK6QA. Det har körts en hel del radio, både på HF och på VHF och UHF, Arduinogruppen har varit aktiv och vi har deltagit i olika aktiviteter. Vi hoppas 2017 skall bli lika aktivt även om det sker under lite mörka moln, dvs lokalfrågan.

Och så glöm inte att det är dags att betala in årsavgiften, 350 kronor.

73
Bruno / AXR

26 dec -16

Måndag kväll, alltså klubbkväll men också Annandag Jul! Men inte hindrade det SK6QA för att hålla öppet. Visserligen med något färre närvarande, bara 5 medlemmar: AXR PVU WZR XPU och XTV. En blick på årets närvarolista visar att det varit medlemmar alla 52 måndagar under 2016! Antalet per måndag har i de flesta fall varit 8-10 personer med det exakta medeltalet 8,9.

Vad vi sysslat med under alla dessa kvällar återstår att redovisa i den verksamhetsberättelse som snart måste skrivas inför årsmötet som för övrigt i år hålls måndagen den 27 februari. Detta leder osökt in på ämnet motioner. I stadgarna står det att motioner skall vara styrelsen tillhanda senast en månad före årsmötet, alltså den 27 januari. Det brukar inte ”drälla in” motioner , men något år vore det uppfriskande om någon liten motion kunde droppa in. Varför inte i år?

Apropå stadgar: Under hösten beslöt vi göra vissa ändringar i dessa. Administration mal långsamt och tungt även i en liten radioklubb men nu finns de reviderade stadgarna publicerade. Intresserade kan läsa dem via denna länk. Den som tycker att texten är svårläst pga liten textstorlek kan förbättra läsbarheten genom att – som alltid i Windows – hålla ner Ctrl-tangenten och snurra på mushjulet. Stadgarna finns naturligtvis också som tidigare permanent publicerade under fliken SARK – Info / Styrelsen.

Tommy /`PVU visade sitt senaste hembygge. en klonad WinKeyer. Det är en s k CW-maskin som kan utnyttjas på två sätt för att sända morse: Antingen med hjälp av en manipulator eller för att sända ”maskinell” morse från ett loggprogram. I det senare fallet matas WinKeyern med ASCII-kod. Tommy skall nu bygga in den i en lämplig låda. När detta är klart skall det bli intressant att hårdtesta den i verkligheten.

Vid kaffebordet dominerade några saker: Frågan hur vi skall hitta ett nytt QTH när tillgången till Hougen sannolikt försvinner under 2016. Skall vi ha kvar Bergsvägen-QTHt? Och sist men inte minst viktigt: Kaffet smakade rent ut sagt pyton ur den nya kaffebryggaren. Sannolikt för att vi inte studerat manualen. En äkta HAM läser väl inga dylika skrifter?!

Lite annat pyssel blev det ju också. Men någon gång efter 21.00 tackade vi för oss och gled hem i sällskap med stormen Urd.

SK6QA:s styrelse önskar alla medlemmar Ett Gott Nytt År 2017.

73
Bruno / AXR

19 dec -16

Trots – eller tack vare – all julstress var vi, precis som föregående måndag 10 klubbmedlemmar som hittat till klubbstugan ikväll, nämligen AXR BFE HDY KHZ PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy.

Runt fikabordet var det som vanligt på måndagarna en del radiodiskussioner. Ikväll, till exempel, hade någon hittat en undanskymd notis i senaste QTC om att nästa nordiska VUSHF-möte planeras avhållas på Tjörn veckoslutet 9-11 juni nästa år. Med mötet så nära hemmaplan räknade flera av de närvarande med att delta.

Apropå mikrovågor har vi i klubben varit i kontakt med detta ganska svåra radioområde flera gånger, senast beskrivet i bloggen den 29 augusti. Tyvärr har vi själva hittills inte kommit någon vart trots intresset. Kanske kan kommande möte på Tjörn ge ytterligare näring till förnyade försök med de superkorta vågorna.

Tommy / PVU, Kjell / XPU och Henrik / XTV experimenterade ikväll en del med Räddningstjänstens utrangerade handapparater, alltså de som ingick i det system som ersattes av RAKEL. Som alltid tycker nostalgikerna att det gamla systemet fungerar bättre än det nya. Så också här….

På tal om RAKEL och dess tillförlitlighet så hade vi detta system uppe till diskussion i höstas när SSA:s nödsambandskoordinator Bernt Eriksson SA6RTJ var här och berättade om sin nya roll. Se bloggen den 12 september.

Intresset i klubben för att köra de digitala moderna PSK och RTTY har under senare år varit ljumt. Mycket ljumt, för att nästan säga obefintligt, har intresset varit att köra Contests med dessa moder. Det är synd. RTTY är visserligen knöligt att sätta upp och konfigurera men lätt att köra och man når långt med 50 watt. Dessutom går nästan alla RTTY-contests i 45 Baud, en behaglig takt, i motsats till många CW- och SSB-Contests där hastigheterna ibland är lite väl uppskruvade.

Ikväll tittade Leif / HDY och undertecknad lite på inställningsproblemen i RTTY.

Klockan blev bortåt 21.30 innan de flesta av oss önskade varandra God Jul och gled iväg i nattmörkret. Eventuella läsare av detta önskas också God Jul. Nästa måndag är det Annandag Jul. Men det skulle förvåna om inte några sliter sig loss från julfirandet och tar sig till klubbstugan.

73 och, som sagt, God Jul!
Bruno / AXR

12 dec -16

Ikväll avnjöt vi traditionsenligt lussekaffe med goda hembakade lussekatter och annat som hör till ett äkta lussefirande. Det var Leif / HDY som tillsammans med sin XYL Lilian ordnat förplägnaden. 10 klubbmedlemmar var vi runt bordet: AXR BFE HDY PVU VLK WRK WZR XPU XTV och Tommy. Dessutom en gäst som kommit för att få en känsla för vad vi sysslar med på måndagskvällarna. Det var riktigt stämningsfullt runt bordet med tända ljus och annat som hör till ett lussefirande. Klicka gärna på Facebook för att se hur det var.

Efter en stund när vi mumsat färdigt på lussekatter och pepparkakor och druckit upp glöggen var det oundvikligt att komma in på den mörka nyhet vi fick föregående måndag. Alltså den om att risken är överhängande att vi inte är kvar i denna klubbstuga vid nästa årsslut. En ansvarig person på Vattenfall har visserligen lovat komma till klubben en kväll i början av nästa år för att klargöra läget, men möjligheterna för oss att vara kvar är nog inte så stora. Vi spånade lite om vilka alternativ som kan vara intressanta för oss.

Efter lussekaffet koncentrerade sig Henrik / XTV och Tommy / PVU på att komplettera blanketterna till ABF för att ansöka om kostnadsersättning baserat på våra cirkeltimmar.

Leif / HDY hittade några fel i förra veckans NAC-logg som vi lyckades rätta till genom att logga in på Myggenäs-stationen via Internet. I sammanhanget kan det också vara värt nämna att Leif i denna NAC-test primiärutnyttjat den nyinstallerade automatiken som bl a innebär att man via loggprogrammet N1MM Logger+ kör en förinspelad ljudfil för att slippa ropa CQ ”manuellt”. Man sparar rösten och försäkrar sig om att CQ-frekvensen är ständigt aktiv. Samma rutin gäller f ö också för CW.

73
Bruno / AXR

5 dec -16

I kväll kändes det som det var snudd på folkvandring till klubblokalen på Hougen. Vi var nämligen hela 13 klubbmedlemmar som klockan 19.00 bänkat oss runt sammanträdesbordet i klubbstugan: AXR BFE CEV HDY KHZ LZQ NRN PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy. Något speciellt skäl för att så många av oss kommit?

Jo, vi hade hörsammat ordförandens mejlupprop att han hade viktiga nyheter att förmedla. Nyheten var att Vattenfall meddelat honom att deras avsikt är att under 2017 försöka sälja det markområde där bl a vår klubbstuga står. Vi har ett andrahandskontrakt med Vattenfalls båtklubb, men de har i sin tur inget avtal så Vattenfall kan givetvis göra som de vill. Även om vi ända sedan vi flyttade hit någon gång i början av 2009 vetat att vi levt på ”lånad tid” kändes det snopet när detta besked nu kom.

ARRL_2013Åtta år har vi haft förmånen att disponera denna stuga. Här har vi kunnat sätta upp vår cirka 20 meter höga beam för kortvågens högre frekvenser och hänga upp en loopantenn för övriga våglängder. Antennläget är kanske inte det allra bästa, men det är inte sämre än att vi t ex för ett par år sedan lyckades placera oss på första plats i ARRL:s SSB Contest. Klicka på bilden så syns det bättre!

Vi har också under åren kunnat ”köra ihop” så många udda QSOn att vi nu är i färd med att ansöka om DXCC Challenge.

Men nu ser det alltså ut som om vi återigen måste börja tänka på att flytta alla våra pinaler till ett nytt QTH. Just ikväll hade vi givetvis inga konkreta förslag, men jag tror att det för tidigt att räkna bort risken/chansen att höra signalen SK6QA i etern framöver.

Nästa måndag firar vi Lucia. Det är Leif / HDY som åtagit sig att ordna förplägnad. Välkomna, vi har gott om plats! Än så länge, kanske man måste tillägga.

73
Bruno/AXR

28 nov -16

Ikväll var det tid och plats för årets sista kvartalsmöte. Kvartalsmötena har vi för att stanna upp och reflektera över vad vi gjort så här långt under året och för att spåna om vad vi skall ägna oss åt i vinter. 10 klubbmedlemmar, AXR BFE HDY KHZ PVU VLK WZR XPU XTV och Tommy, deltog i dagens möte.

Inledningsvis avhöll vi ett Allmänt möte för att slutgiltigt fatta beslut om de stadgeändringar vi diskuterat. De viktigaste punkterna var dels att skriva in i stadgarna att klubben är en ideell förening där alla är välkomna, dels att klubbens styrelse skall bestå av fyra medlemmar och en suppleant.

Under kvartalsmötet är redovisningen av klubbens ekonomiska läge en viktig punkt. I vanlig ordning hade kassör Tommy / PVU god ordning på detta och redogjorde i detalj för läget. Med inkomst-förstärkningar i form av försäljningar och några extra medlemsbidrag under året ser kassan idag riktigt trevlig ut.

Leif / HDY, som jobbat med att sälja av vår överskottsutrustning, kunde meddela att det inte gått lika lätt att sälja prylarna som han inledningsvis trott. Han menade att chanserna att sälja så mycket mer är små.

Under våren lanserade vi möjligheten för medlemmarna att låna olika utrustningar från klubben. Så här långt har intresset för denna service varit minst sagt sval, men skam den som ger sig. Nu försöker vi oss på en ny service: att erbjuda medlemmarna möjligheten att köpa vanliga kontaktdon, t ex typ DIN.

En ny kaffebryggare har vi kostat på oss. Den gamla, som var en gåva från George / SM5NDI (SK) för nästan tio år sedan, har tjänat ut. Den hade i slutet svårt att hålla upp värmen och utan den kompetensen blir det ingen kärnverksamhet värd namnet!

Mer än detta avhandlades givetvis under kvartalsmötet. Det kommer i vanlig ordning att redovisas i minnesanteckningar som vi kommer att mejla ut om några dagar.

73
Bruno / AXR